5 januari, 2019

Hett inför GS75: Besvikelse senast efter två topprestationer

Efter två raka övertygande segrar var hästen en besvikelse senast.
Tränaren berättar anledningen och varför han tror på en betydligt bättre prestation igen.
- Normalt sett sitter han i ledningen direkt och har toppchans, säger tränaren.

Grand Slam 75 är tillbaka och det är Umeå som är värd för miljonspelet under söndagen.
Det är vinterbana som råder och därmed broddar i hästarnas skor som gäller.
En häst som har tävlat på isbana i de två senaste starterna är 4 B.W.L.Ruthless (GS-1). Först tog han en överlägsen seger från ledningen men senast var han inte lika vass. Tränaren Petri Salmela tror sig ha en förklaring.
– 4 B.W.L.Ruthless (GS75-1) var en liten besvikelse senast, det. Det måste man säga. Det är en storvuxen och långbent häst som blev lite sliten efter segern på isbanan i Boden. Trots att han var överlägsen där och Mika Forss sa efteråt att hästen hade kunna fortsätta i samma fart i ett halvvarv till. Men det kan bli så för vissa hästar när de tävlar med brodd för första gången. Det blev tufft och tog lite på hans bakknän när han gick med långa broddar, säger Petri Salmela.
– Han var därför inte som bäst senast och även om han mötte en bra häst som vann så borde han ha varit tvåa. Men samtidigt var det inte alls så att hästen hade känts dålig inför senaste loppet för då hade jag ju aldrig startat honom. Sedan kan det vara så att han är bättre över kort distans, även om han var jättebra när han vann över medeldistans för tre starter sedan. Han gjorde två topprestationer i rad innan han var lite sämre senast.

”Vila har gjort honom gott”

B.W.L.Ruthless är favorit i Grand Slam 75-inledningen från spår fyra bakom bilen. Distansen är 1640 meter och han körs av Mika Forss.
Vad talar för att hästen ska vara bättre nu?
– Han blev vaccinerad direkt efter senaste starten och fick vila ett tag. Det verkar ha gjort hästen gott för han känns fräsch och fin i lugna jobb nu och han får även några intervaller under fredagen.
– Den här uppgiften ser bra ut. Han är otroligt snabb ut bakom bilen och att det är sprinterdistans igen verkar vara hans grej. Motståndet är också överkomligt och normalt sett sitter han i ledningen direkt och har toppchans, säger Salmela.

”Hon är inte borta”

Du har ytterligare två hästar med inom Grand Slam 75. Kommentarer om dem?
– 3 Rhapsody Ås (GS75-4) har tränat kanonbra de senaste två månaderna men bara galopperat omotiverat i loppen. Vi har verkligen försökt att hitta något fel men har inte hittat något. Det är någonting mentalt som gör att han tappar självförtroendet. Nu senast travade han i alla fall men istället var hästen alldeles för pigg och löpsugen och bara rusade iväg alldeles för snabbt. Han blev trött till slut men det här är en bra häst som tränar fortsatt bra men han måste visa mer på tävlingsbanan först innan man kan tro på honom.

– 3 Global Tail (GS75-5) körde Mauri bort segern med senast. Han lyfte ut henne redan åttahundra meter kvar från rygg på ledaren till andra par utvändigt. Sedan fick hon dra tåget först i tredjespår sista varvet och Hanna Olofsson som smög med bakom vann loppet. Jag tror att om han hade suttit kvar i rygg på ledaren så får han luckan ändå och då vinner hon loppet. Formen är bra hos hästen och näst senast när Mika Forss körde sa Mika att i sista sväng var känslan att ingen slår henne. Då blev hon tvåa och precis efter mållinjen var hon förbi. Min känsla är att hästen är bäst med broddar och skor och det har fungerat bra med isbana i de två senaste starterna. Läget är perfekt men hon är inte så snabb ut att man kan ladda för ledningen. Får hon ett jämnt och hårt tempo är hon inte borta, säger Petri Salmela.

Restaurangmeny (+)

Boka bord på,
073-209 48 50

Beställ foton/segertavlor
0730-23 14 14


2018
1) Vic de Luxe, B 6/1
Mika Haapakangas
2) Vic de Luxe, S 10/2
Mika Haapakangas
3) Mr Golden Quick, Bo 16/6
Mika Haapakangas
4) Mr Golden Quick, F 30/6
Mika Haapakangas
5) Mr Golden Quick, G 18/8
Mika Haapakangas
6) Mr Golden Quick, S 29/9
Mika Haapakangas
7) Selmer I.H., E 11/11
Ingemar Hultqvist
8) Magnifik Brodde, B 8/12
Ingemar Hultqvist
9) Special Major, U 25/12
Mika Haapakangas2019
1) Mr Golden Quick, Bo 31/3
Mika Haapakangas
2) Mr Golden Quick, U 13/4
Mika Haapakangas
Norrlands Elitserie
Ansvarig utgivare: Robert Karlsson Tillhandahållare: Västerbottens Travsällskap Databasens namn: umaker.se

Vädret på umåker

24°