6 februari, 2019

RAPPORT FRÅN KATAPULTSTOLEN II

Vd Robert Karlsson reflekterar kring ekonomi, sport och framtid.

Ekonomi

Nu är budgeten för 2019 lagd och jag vill ge en ny lägesrapport.

Hur går det för oss egentligen? Först som sist, Umåker har en personalkår som jag inte vill byta mot någon annan. Ambitiösa och hängivna människor som arbetar tillsammans med gott humör. Vi strävar efter att utrota nånannanismen. ”Team” är ett väldigt slitet ort, men det är just ett sådant vi är. Tycker jag.

Det preliminära bokslutet för 2018 pekar på ett plusresultat på ca två miljoner kronor, och vi amorterar den stora skuldbördan i rykande takt. Det är inget hokus pokus i siffrorna. Vi delade exempelvis ut mer prispengar än den centrala tilldelningen vi fick, och den politiken kommer att fortsätta. Receptet är enkelt, men ändå inte. Vi har stärkt intäkterna och minskat kostnaderna, allra mest det senare. Att ha en stabil ekonomisk grund är i min värld nyckeln och nu när vi har stark löpande ekonomi kan vi på allvar börja titta framåt. Vi måste fortsätta att göra fina resultat i flera år till, men nu är skutans för vänd åt rätt håll.

Budgeten för 2019 är stark. Vi har tagit höjd för investeringar i ny banbelysning (offertarbetet pågår), ny traktor (utbyte av den mindre bantraktorn) och Båth-huset.

Den alternativa rakbanan är färdigbyggd så när som på ytlagret. Detta läggs efter avjämning på i maj och banan kommer att vara körbar senast i juni. Dragonskolans renoveringsarbete fortgår två dagar per vecka. En hel del blir gjort, men vi får göra visst avkall på hastigheten.

Vi satsar även som bekant på en ny säljkraft i form av Janne Bergström. Efter en inkörningsperiod så hoppas och tror jag på god potential i intäktsförstärkning från det hållet. Och inte bara det, aktivitetsnivån på evenemangssidan ska öka, vilket i sin tur ska göra att fler människor får kontakt med Umåker.

Vi höjer prispengarna med 300 000 kronor från egna medel, och vår nye sportchef Håkan Persson kommer att ges full frihet att kreera kring nyheter. Vi kommer att köra några ”nya” lopp med 75 000 kronor i förstapris under året (Umåker fyller 75 år i år), men grundinriktningen kommer att vara snarare högre golv än högre tak. Vill inte hänga någon, men tyvärr har det centrala mottagandet av idéer kring allmänt nytänkande (flera i mina ögon mycket intressanta idéer) och rekryteringstankar kring breddlopp varit ljummet, snudd på kallt. Det är min fasta övertygelse att vi inte har råd att bromsa dylikt. Låt oss testa, och stå beredd med bärgaren om det mot förmodan skulle bära av ner i diket.

Sport

Det börjar att se allt bättre ut på den sportsliga fronten. Nio V75-segrar 2018, och en avsevärd framflyttning av våra unghästpositioner ger stort framtidshopp. Att Ratugängets Selmer I.H. är nominerad som ”Årets fyraåring” på den stora travgalan på fredag är en stor och vacker fjäder i hatten. Signalvärdet i sådana framgångar kan inte överskattas. Mika Haapakangas sju V75-segrar och Robert Dunders utvecklingskurva är också ytterst glädjande. Mats Gällerstedt ska också nämnas. Hans envetna arbete börjar ge resultat, och 2018 körde han in sjusiffrigt med enbart kallblod. Mats är även ett föredöme när det gäller hästägarservice.

Vi har nu kommit överens med Haapakangas om en förlängning på Umåker. Mika visar att hårt arbete betalar sig. Hade även en sittning med Robert Dunder i förra veckan. En rak grabb, med imponerande motor. Bredden i stallet ser klart starkare ut än motsvarande tid ifjol, och några nyblivna tvååringar lovar en hel del redan, men det ska förstås visas. Flera av Dunders hästägare har personligen till mig framfört hur dom uppskattar ärligheten kring om hästarna duger eller inte duger i professionell träning.

Den skicklige hästkarlen Samu Sundqvists samarbete med Ingemar Hultqvist fortsätter med full kraft. Samu kommer i sinom tid att plocka ut sin professionella tränarlicens, och kommer med sitt enorma kunnande och härliga driv att bli en stor tillgång för Umåker.

Det är också angeläget att Aleksi Kytölä blir fullvärdig tränare på Umåker så snart som möjligt, och det återstår endast några administrativa detaljer innan saken är biff. Kytölä har många hästar i träning och startar ofta. Viktiga parametrar i banornas underlag för ekonomi och tävlingsdagar.

Min upplevelse är att vi har fått större bredd på toppen, och att flera kommer att kunna dra oss framåt framöver. Bakom de redan nämnda finns förstås en uppsjö kandidater som gnuggar på för att just deras hästar ska nå framgång. Ju fler som gör det, desto bättre är det. För alla. Intresse ger intresse.

Och vi får aldrig under några förhållande glömma hästen. Den är ändå alltid den som är grunden i det vi håller på med. Drömmen om den och kärleken till den.

Framåt!

Med undantag av publiktillströmningsfrågan, där vi sliter ont, så tycker jag att verksamheten går som tåget. Och då syftar jag på ett väloljat ekipage i Deutsche Bahns färger. Vi har haft som huvudmål att få ordning på den löpande ekonomin och nu när vi kan bocka av det så är det dags att börja fundera mer långsiktigt runt vår verksamhet. Vad ska Umåker vara i framtiden?

När det gäller frågan om att bredda anläggningsinriktningen är Åbytravet ett föredöme. Finns säkert fler duktiga banor men de flesta av oss har pratat mer än vi har gjort.

Jag är övertygad om att det är hög tid att lyfta framtidsfrågan på allvar, och tänker så här. Med ny europaväg in på knutarna så kommer Umåker automatiskt att hamna mer i händelsernas centrum. Vi hade en utmärkt sittning med kommunrepresentanter för en dryg vecka sedan där kommunstyrelsens ordförande Hans Lindberg deltog tillsammans med Janet Ågren (andre vice ordförande i kommunstyrelsen) och Mikael Berglund (ordförande byggnadsnämnden). Vi dryftade flera intressanta ärenden och fick bla information om att en mack, med tillhörande restaurang och närbutik, är aktuell i närområdet. Vår granne Ume Assistance är också med i den båten.

Jag ser stora samverkansmöjligheter, men det räcker förstås inte på långa vägar. Kommer att träffa näringslivschef Peter Juneblad nästa vecka för att fördjupa diskussionerna med kommunen, men vi behöver också liera oss med privata entreprenörer, och även här finns det högintressanta planer. Vill också lyfta att vi har ett fint samarbete med Visit Umeå, där Gabriella Hed Vall är en professionell diskussionspartner.

Jag ser en framtid för Umåker med hästen och travsporten i centrum, men även samarbeten med hästgrenar som ridsporten och islandshästar. Tror även på att vi ska sondera vilka kompletterande verksamheter vi ska syssla med. Hoppas att detta kan göras förutsättningslöst och utan begränsande skygglappar. Vad kommer framtidsmänniskan att vilja ha, och hur kommer hon att vilja umgås? Förhoppningsvis kan Umåker utvecklas till en destination.

Ensamma är vi inte starka, och personligen tror jag att samverkan är enda vägen framåt. Mer information kommer givetvis så småningom, men ni behöver inte tveka på att jag är heltaggad för att tillsammans med mina medarbetare, styrelsen och samverkanspartners ta Umåker in i framtiden.

När vi tittar framåt är intresseorganisationerna också viktiga. Vi träffas nästa gång den 12 februari, och då ska vi bla diskutera kring ”Hästens dag” söndag den 19 maj. Sleipner agerar motorer här, och vi kan vara på väg att dra igång något som kan bli en mångårig tradition.

Travbubblan är för liten, och ska den kunna bli större måste vi bla tänka på hur vi uppträder inom den. Hur vi kommunicerar med varandra, hur vi pratar om varandra och hur vi interagerar i allmänhet. I slutändan är det inte så svårt. Är det tillräckligt attraktivt att engagera sig i travsporten kommer fler att göra det. Det är upp till var och en av oss att hjälpa till med det. Inte någon annan. Utan du. Och jag.

190206
/Robert Karlsson, vd

Restaurangmeny (+)

Boka bord på,
073-209 48 50

Beställ foton/segertavlor
0730-23 14 14


2018
1) Vic de Luxe, B 6/1
Mika Haapakangas
2) Vic de Luxe, S 10/2
Mika Haapakangas
3) Mr Golden Quick, Bo 16/6
Mika Haapakangas
4) Mr Golden Quick, F 30/6
Mika Haapakangas
5) Mr Golden Quick, G 18/8
Mika Haapakangas
6) Mr Golden Quick, S 29/9
Mika Haapakangas
7) Selmer I.H., E 11/11
Ingemar Hultqvist
8) Magnifik Brodde, B 8/12
Ingemar Hultqvist
9) Special Major, U 25/12
Mika Haapakangas2019
1) Mr Golden Quick, Bo 31/3
Mika Haapakangas
2) Mr Golden Quick, U 13/4
Mika Haapakangas
Norrlands Elitserie
Ansvarig utgivare: Robert Karlsson Tillhandahållare: Västerbottens Travsällskap Databasens namn: umaker.se

Vädret på umåker

16°