Isens kungligheter slog till på juldagen

Långsamt fallande snöflingor på ett kritvitt underlag. Umåker skapade vacker julstämning då man tog över Winter Burst på juldagen. - Jag hade nog glömt hur mycket han tycker om isbana, sade prinsessan Hanna Olofsson sedan hon skrällt med Mr Sånna i V75-inledningen.


I Disney-filmen som hade svensk biopremiär på juldagen heter hon Elsa.
I svensk travsports värld stavas isprinsessan Hanna Olofsson.

Bakom Mr Sånna bjöd hon på en drömstyrning då ytterspår bakom bilen förvandlades till en behaglig smygresa till upploppet.
– Is är kul, både jag och hästarna gillar det. Jag tyckte att han vann lite väl enkelt, men jag hade väl glömt hur mycket han tycker om isbana, förklarade Hanna Olofsson som med sin hemvist på landets nordligaste travbana i Boden har mer rutin än de flesta när det kommer till minusgrader.
Något som också avslöjas i statistiken. Mr Sånna har fortfarande på fyra starter aldrig varit sämre än tvåa på isbana medan Olofsson har nästan dubbelt så hög segerprocent som tränare på vitt underlag jämfört med brunt.

Den informationen försummades emellertid av V75-spelarna som bara hade fem procent av sina insatser på ekipaget.

Perfekt jul för isdrottningen

Men finns det en isprinsessa så måste det också finnas en drottning och Olofssons mor Gunnel Fredriksson ville inte vara sämre.

Juldagens andra stora överraskning stavades Just in Time L.A., tränad av Fredriksson och för dagen understödd av John Östman.
– Nu blev julen helt perfekt, summerade rutinerade Fredriksson som fyllde jämnt i år och om några dagar kan blicka tillbaka på en av sina främsta säsonger som tränare.

Det kunde ha bäddat för miljonutdelning, men så blev icke fallet då resten av omgången visade sig mer lättlöst.

Blivande Youtube-kändisens segermaskin

Kvällens största favorit Silver Jossan kunde inte försvara ledningen, men var ändå överlägsen till sin tränare Simon Walls oförställda glädje.
– Vilken individ, det är sanslöst vilket huvud hon har. Jag kom in på travet på ett bananskal, pappa är jätteallergisk mot hästar och mamma är jätterädd. Det är en helt fantastisk resa som jag får vara med på., utbrast 22-årige Wall som kunde räkna in sin och hästens nionde seger på elva starter under 2019.

Att ståta med 82 i segerprocent under en säsong som tränare är smått unikt och den unge Bollnäsamatören kan nog se tillbaka på julhelgen 2019 som tidpunkten då han gick från i princip okänd till något helt annat i trav-Sverige.

Den som vill lära känna Simon Wall lite närmare får nämligen alla möjligheter kommande veckor.
– Jag måste få göra reklam för min egen serie som heter ”Tro, hopp och hästar” som har premiär på annandagen, gå in i och följ den på Youtube, uppmanade Wall.

Favoriter som höll

Hemmatränaren Roger Nilsson satte dit Abyrstir medan kallblodskungen Jan-Olov Persson hade satt comebackande Bellfaks i bästa skick.

Lägg därtill två avslutande favoriter i Narold Vox (Mats E Djuse körde, Krister Jakobsson tränar) och Global Well Off tillsammans med Daniel Wäjersten så stannade V75-utdelningen på 64 561 kronor för sju rätt.

På annandagen fortsätter Winter Burst med traditionella V75-finaler på Solvalla.

Robin Johansson, Kanal 75

Publicerad den 25 december 2019. info@umaker.travsport.se

Alla nyheter