Ledare: "Det mesta är inte som det brukar vara"

Dubbeltravet är här! Normalt sett årets höjdpunkt och Norrlands första travträffpunkt när vi dukar upp för travfest i dagarna två. Damklubbens Kväll kör vi ändå, även om det blir i nertonad skala. Uttrycket ”the show must go on” är numera bokstavligen ”vi har ett jobb att göra”. Det ska vi göra så bra som möjligt, utifrån de förutsättningar som ges.


Umåkers Damklubb
Det känns såklart tråkigt att vår Damklubb inte kan bjuda publiken och aktiva på deras generositet och varma välkomnande i entréhallen på samma sätt som tidigare är. De har ändå fixat med morötter till alla hästar, samt picknickpåsar till deltagarna i Ladies Race och Damklubbens Montélopp. Dessutom, inte minst hederspriser och täcken till sina race ikväll. De sponsrar Damklubbens Stora Fyraåringspris, Ladies Race, Damklubbens Montélopp och Damklubbens Kalla Pris. Vi lägger även till att vi i morgon kör första avdelningen i Damklubbens Ungdomsserie.

Vi kan från Umåker sida inte värdera hur mycket Umåkers Damklubb betyder för vår verksamhet. Tack från oss alla!

Ladies Race
Vi öppnar upp dubbeltravet med Ladies Race. Det kanske var lite anmärkningsvärt att det var helgens lopp med flest anmälda hästar, 28 hästar. Det är faktiskt 30 år sedan första upplagan kördes och den gången segrade Stig Lindmark-tränade Keyson Omoro med Karina Olsson till favoritodds från dubbla tillägg. 1990 var det inte så vanligt med kvinnliga körsvenner i loppen. I övriga nio lopp den tävlingsdagen var det totalt fyra kvinnor, som körde varsitt lopp. Ikväll har vi kvinnliga körsvenner i samtliga lopp utom i Damklubbens Stora Fyraåringspris och flera av dem kör i flera lopp. Hanna Olofsson kör i sju lopp ikväll. En mycket positiv utveckling under dessa år och jag tror den kommer att fortsätta. Jag tror att Umåkers Damklubb har ett finger med i den positiva kurvan.

Damklubbens Stora Fyraåringspris
Ett litet, men naggande gott startfält. Det ser på förhand ut att bli en läcker duell mellan Robert Berghs oslipade diamant Hail Mary och Björn Goops italienare Aramis Bar. Båda är obesegrade i år och det kommer garanterat att bli sevärd travsport.

Uppmaning
Vi kan inte nog trycka på hur viktigt det är att vi alla respekterar vad som gäller i det utsatta läge som vi alla befinner oss i. För att vi överhuvudtaget ska få köra tävlingar är publikplatserna stängda för alla, även du. Endast banans personal och ackrediterad media har tillträde till publikplats ikväll och imorgon.
Stallområdet är strikt en arbetsplats för de som behövs för att kunna genomföra tävlingarna. Dit räknas kuskar, tränare, hästskötare och i vissa fall där det krävs även transportörer. Dessutom behöver funktionärer, banans personal och ackrediterad media tillgång till stallområdet.
Därför behöver alla tränare namnge alla personer som de anser har en arbetsuppgift för sina startande hästar. Vi kontrollerar, godkänner och sätter upp namnen på en gästlista. Övriga kommer inte in.
Vi gör inga undantag. Personer som inte har en arbetsuppgift kommer att avvisas. Tråkigt för alla inblandade, om det ska behöva ske.
Dessutom, tänk på att ta personligt ansvar. Har du minsta sjukdomssymptom – stanna hemma, både för din egen skull och för alla andra. Är du över 70 år, ska du överväga att stanna hemma. Samma gäller de som tillhör riskgrupperna.
De som får stanna hemma kan följa tävlingarna via olika kanaler, exempelvis via atg.se eller TV-sändningarna. Vi lägger även upp samtliga lopp på vår YouTube-kanal så snabbt som möjligt efter respektive lopp.
Ni som är här och arbetar. Tänk på att hålla avstånd och inte skapa folksamlingar.

Då inleder vi helgen med Ladies Race, klart för start!

Håkan Persson
Sportchef/Kommunikatör

Publicerad tisdag 14 april 2020. info@umaker.travsport.se