V75: Finska stjärnan tog sista biljetten till Paralympiatravet

Umåker bjöd på ett smörgårdsbord med fina prestationer på V75.
Next Direction vann Guldbjörken och tog den sista finalbiljetten till Paralympiatravet och nästa lördag väntar jackpot med 60 miljoner kronor på V75.


Dagens tränare och kusk på V75 var Iikka Nurmonen som kom med två V75-hästar och vann med båda. Next Direction vann Guldbjörken och kort efter målgången tackade även kretsen kring hästen ja till biljetten till finalen av Paralympiatravet. Frågan är om insatsen i årsdebuten även ger en biljett till Elitloppet, där hästen i fjol blev sexa.

Next Direction var spetsfavorit i V75-5 men var chanslös när Son Of God flög till ledningen från spår 7 bakom startbilen tillsammans med Daniel Redén. Iikka Nurmonen provade för ledningen i ett andra skede men Daniel Redén var bestämd. Men var hjälpte det. Trots ett lopp utvändigt ledaren var den finske stjärnan bara bäst och han visade klass när han satte klorna i ledaren mitt på upploppet och gick undan till en minst sagt imponerande seger.

Iikka Nurmonen tog en favoritseger även i V75-2 där stallskriket Better Boss löste uppgiften trots bakspår. Det var femte raka segern för den finske gästen som attackerade från fjärde utvändigt 600 kvar för att sedan koppla greppet mitt på upploppet.

V751.jpg
TR Bild. Bild för fri publicering t.o.m. 2020-04-25. Foto: Jenny Rehnma

Adielsson inramade V75

Även Erik Adielsson blev dubbelsegrare när han ramade in V75-omgången med två riktiga travstjärnor. Derbyvinnaren Attraversiamo var storfavorit i Berth Johanssons Memorial (V75-1) och femåringen infriade favoritskapet till både favoritspelarna och tränaren Svante Båths stora glädje.
– Lite lättnad naturligtvis. Han såg bra ut och jag har absolut ingenting att klaga på, sa Svante Båth.

Erik Adielsson kunde inte försvara innerspåret med Attraversiamo men tog sig omgående ut i andraspår, han testade sedan mot ledningen men Björn Goop ville köra i spets med Thrust Control och därmed fick Attraversiamo gå först i andraspår utan rygg. Genom sista svängen tappade ledaren travet och galopperade och in mot upploppet tog Attraversiamo över. Sista biten närmade sig Maxus, som skuggat i rygg på Attraversiamo, och utmanade tillsammans med Örjan Kihlström men Attraversiamo sträckte på sig vad som behövdes och vann knappt men säkert.
– Femstjärnigt, han var precis så fin som jag hoppades och framför allt är jag imponerad att han klarade situationen 300 meter kvar när Björns häst galopperade. Det visar bara vilken gentleman och racerbil han är. Det blir inte bättre, jag är ruskigt nöjd med honom, sa kusken Erik Adielsson.

Erik Adielsson kunde även räkna in en seger i det högklassiga kallblodsloppet Vårbjörken som avslutade V75-omgången. Lome Brage mer eller mindre flög till ledningen och från spets var Månprinsen A.M. och övriga chanslösa att utmana den norsktränade stjärnan som förbättrade sitt eget banrekord till 1.20,4 över distansen 1640 meter autostart.
– Han är snabb, kanske speciellt när det är fräscht väder. Det är inte lätt att håller emot honom under de här förutsättningarna, sa Erik Adielsson.

Månprinsen A.M. var tapper utvändigt ledaren men fick sin svit på tio raka segrar bruten.

V752.jpg
TR Bild. Bild för fri publicering t.o.m. 2020-04-25. Foto: Jenny Rehnma

Dubbel för Bergh/Lennartsson

V75-3 var ett sprinterlopp i silverdivisionen och det blev ett rivigt lopp i högt tempo. Över upploppet var det hästarna i kön som gjorde upp och segern gick till 16-oddsaren Macelleria som spurtade bäst av alla i händerna på Per Lennartsson. Vinnaren tränas av Robert Bergh.
– Från det läget behövde vi den turen vi fick. Han var egentligen först 20-30 meter utav loppet bara och det var den viktigaste biten, kommenterade Per Lennartsson.

Robert Bergh kunde räkna in ytterligare en tränarseger på V75 och även i V75-6 var det Per Lennartsson som satt i segersulkyn. Van Gogh Z.S. var heroisk utvändigt om ledande Master Blaster när han tog nionde segern på de tio senaste starterna.

En besviken Jörgen Westholm var dock säker på att han hade vunnit loppet utan galopp för Strong Heartbeat på väg in mot upploppet. Rommetränaren fick istället nöja sig med en tränarseger i V75-4 där fyraårige talangen Gardner Shaw inledde året med en seger på V75 tillsammans med Björn Goop.
– Wroom, det gick fort hela vägen. Han var duktig, jag fick bra ryggar. Han avslutade på ett bra sätt utan att vara helt tom i mål, det var imponerande, sa Björn Goop.

Finalfältet klart till Paralympiatravet

Sju rätt på V75 gav 3 708 kronor, sex rätt 44 kronor. Det blev jackpot på fem rätt och det innebär att det väntar 60 miljoner kronor i potten för sju rätt nästa lördag då Åby bjuder på V75 kryddat med finalen av Paralympiatravet där följande hästar gör upp om förstapriset på en miljon kronor: Billie de Montfort (Sébastien Gurato), Cyber Lane (Johan Untersteiner), Disco Volante (Stefan Melander), Elian Web (Katja Melkko), Gareth Boko (Conrad Lugauer), Looking Superb (Jean-Michel Bazire), Milliondollarrhyme (Fredrik B Larsson), Next Direction (iikka Nurmonen), Sorbet (Daniel Redén), Velvet Gio (Magnus Dahlén).

Lars-Ove Pettersson, Kanal 75

Publicerad lördag 18 april 2020. info@umaker.travsport.se