Kihlström och Redén köpte ”Stjärnas” föl

På fredag gör 14 kallblodiga ston upp om ett förstapris på 100 000 kronor i Norrländska Elitstoet.
10-åriga Silver Stjärna är igång och tävlar igen efter att ha blivit mamma.
- Hennes ettåring fick ett par kända köpare i Daniel Redén och Örjan Kihlström som ville ha ett kallblod tillsammans som ett litet projekt, säger 22-årige amatörtränaren Simon Wall från Bollnäs.


Simon Wall kom in i travet via ridsporten – ”på ett bananskal” som han själv uttrycker det.
Med en nyköpt gård fem kilometer från travbanan i Bollnäs är tanken att slå sig in i sporten både som tränare och uppfödare.
Juldagen i fjol tog den unge amatörtränaren karriärens största seger i Ess Express Minne ingående i V75 på Umåker med 100 000 kronor till vinnaren.
Walls stjärna sjuåriga Silver Jossan (nio segrar på elva starter 2019) vann med Peter Eriksson i sulkyn.
På fredag kväll återvänder han till Umåker med en annan av sina hästar.  I Norrländska Elitstoet (V64-5) gör Silver Stjärna blott andra starten på två år. Comebacken i veckan på Hagmyren slutade med galopp.
Trean från Sto-SM på Hagmyren sommaren 2018 har inte startat på ett par säsonger nu.
- Det handlar mest om att få henne felfritt från start. Hon har fina lopp i höst som hon ska vara med i. Så på fredag får hon smyga igång. Kanske kan hon vara en skräll med mycket tur? Hon står ju bra till i loppet men samtidigt har hon inte startat på två år – så jag kan inte säga någonting var hon står, säger den 22-årige Bollnäsamatören.

Chans i Guldtäcket på söndag
Sjuåriga Silver Jossan gör en högintressant start i Svensk Travsports Guldtäcke på Dannero (V75-7) på söndag. Simon Wall är lika spänd på vad tre år äldre ”Stjärna” kan uträtta i Norrländska Elitstoet på fredagen.
I slutet av april förra året fölade Silver Stjärna. Hingstfölet (med Ingbest som pappa) är en av några få avkommor uppfödaren från Bollnäs hunnit få fram.
- Alla hästar är till salu, det är så man får jobba. Jag har bara kvar en av mina egna uppfödningar, en tvåårsmärr som heter Pårs Carla. Jag ser min framtid som uppfödare! Jag vill dricka lite bubbel och applådera hästarna på upploppen. Men det här att träna och tävla är superkul. Jag älskar ju hästar, jag har precis köpt en gård och ska försöka slå mig in i travsporten, säger han.

Kihlström köpte Stormaren
Kontakten med Bollnäs-bördige världskusken Örjan Kihlström gjorde att han ställde frågan om Kihlström kunde tipsa om någon potentiell köpare av en ettårig kallblodshingst.
- Då sa Örjan att han ville komma och kolla på ettåringen själv. Och så ringde han till Daniel och sa att nu ska vi köpa häst! Det är förstås väldigt roligt för mig som liten uppfödare.
Stormaren är namnet på den lille, efter skådespelaren Peter Stormare som kommer från samma by i Bollnäs som Simon Wall.
Men till fredagen då.  Wall kan inte ha några jätteförväntningar på morsan Silver Stjärna.
- Det är bara en skräll i så fall. Hon har gjort fina jobb men gillar inte riktigt att resa. Men tar hon resan upp till Umeå bra och kommer iväg från start så kan hon faktiskt överraska, säger tränaren. 
Sportchefen på Umåker, Håkan Persson, står för tipsen i banans program. Persson rankar Simon Walls häst sjua av de 14 startande.
- Jag tippar Alfie etta i programmet, trots att hon inte vunnit sedan januari 2018. Det är intressant att hon ska köras av Ove A Lindqvist denna gång. Han är erkänd för att få en extra effekt på hästarna, speciellt när han kör dem för första gången. Det ska ändå sägas att Alfie tagit samtliga nio segrar hittills med tränaren Lars-Erik Karlsson i vagnen. Motbuden i första hand är en felfri Granetta som är i riktigt bra slag, och Torpa Olea som kan avsluta bra, tipsar Håkan Persson.

Startlista
Norrländska Elitstoet (V64-5)
2140 meter, voltstart
1. Höstbolillemor – John Östman
2160 meter
2. Kaksi Can – Robert Kärrman
3. Haga Bruden - Ulf Ohlsson
4. Alf Ann - Magnus A Djuse
5. Vårvind - Krister Söderholm
6. Thess Vilja - Mats E Djuse
7. Silver Stjärna - Daniel Wäjersten
8. Vindbläsen - Sandra Eriksson
9. Optandsfröken - Michael von Essen
2200 meter
10. Granetta - Jimmy Jonsson
11. Alfie - Ove A Lindqvist
12. Karlängs Lill - Jessika Sidbäck
13. Karlängs Linda - Kjell Svanstedt
14. Torpa Olea - Hans Bergh
Förstapris: 100 000 kronor

Publicerad onsdag 5 augusti 2020. info@umaker.travsport.se