Ledaren: En spännande höst kickar igång!

Traditionsenligt går det riktiga startskottet för den starka hösten på Umåker denna dag i augusti. I år har vi redan hunnit smygstarta med två tävlingsdagar. Ett normalt år hade vi i kväll haft restaurangen fylld med golfspelare på Golf i Hästväg. Vi hade kört Boko Stables – Hot’n Cold. Men…vi kör som vanligt Norrländska Elitstoet med 100 000 kronor till vinnaren. Ett fint startfält i år!


Golf i Hästväg och Hot’n Cold
I tider när ”inget är som det brukar vara”, är även Golf i Hästväg inställt. Det är såklart tråkigt, men jag tror vi kan lita på att golfgeneralen Anders Nilsson samlar kraft för att göra upplagan 2021 dubbelt så bra. Boko Stables – Hot’n Cold var planerat till denna tävlingsdag, men jag ändrade om i planeringen och flyttade detta spektakulära lopp till 16 oktober istället. En anledning är att det är två månaders bättre chans till att vi får ha publik då. En annan anledning är att det passade bättre in i planeringen av loppen.

Tack för denna tid!
Det är inte bara Boko Stables – Hot’n Cold som flyttar. Robert Dunder med stall och familj har också valt att flytta till Mellangård i Matfors. Den första augusti blev Robert därmed tränare på Bergsåker. Naturligtvis tråkigt att tappa en ”egen produkt”, men vi på Umåker önskar Robert stort lycka till och hoppas att han kommer att utveckla rörelsen ytterligare. Skulle han få hemlängtan, finns Umåker kvar.

Nya kuskvinnare
Vi har som sagt smygstartat hösten med två dagar i juli. Något som jag gläds lite extra åt, är när nya kuskar får ta sina första segrar. Dessa två dagar bjöd på tre nya vinnare. Först satte Anna-Maria Forsberg från Bergsåker (Njurunda) dit sin egentränare Nors Lillasyster till skrällodds. Det blev även hästens första seger, i 44:e starten. Senare samma dag, i Gunnar Lindgrens lopp, blev det första kusksegern för Tino Lindström när han körde Aliceinwonderland (Stefan Johansson) som var rejält förberedd. Överlägset! Tror alla skriver under på att Tino verkligen fått jobba ihop till denna seger i hans 92:a lopp. Senaste tävlingsdagen tog Henrik Johansson från Östersund (Hammerdal) sin första seger när han vann med Cash Life (David Svegårdh).

Norrländska Elitstoet, en höjdpunkt
Norrländska Elitstoet blir en godbit att se framemot ikväll. Förra året kom Tangens Lilja att ta över tronen efter Mofaksans fleråriga dominans. Tyvärr kommer inte Tangens Lilja för att försvara sin titel i år. Vem kommer att ta över? Från 20-fållan utmärker sig duon Silver Stjärna (som gör comeback efter att ha fölat) och Alf Ann, vilka kommer att jagas av en kvintett miljonärskor som står 40 meter bakom. Eller kommer Höstbolillemor på start att leda runt om? Detta blir kvällens höjdpunkt!

Intressant snabblopp med hemmatouch
Ett annat lopp att se framemot ikväll är snabbloppet. Där vi har Stall Ratus Selmer I.H. som ska försöka plocka 20 meter på starthästarna. Där finns bl.a. comebackande Vic de Luxe som gör debut i ny regi (Sören Lennartson). Han står rätt bra inne i loppet, men kanske behöver något lopp i kroppen innan han är på topp igen. Dessutom gör Corroded debut i nygammal regi hos Stefan Dellbro.

Fina lopp på Dannero
Ser vi framåt, hittar vi redan på söndag fina tävlingar på Dannero. I Kriteriefinalen har vi en uppfödning att hålla tummarna för i Guli Em som producerats i Skravelsjö av Fredrik Andersson och HB Anderssons Hästar. I anrika Ådalspriset selar Catarina Norqvist ut Stall Grås stjärna From the Mine. Sedan har vi inte minst Källsjöviking med Mats Gällerstedt som Umåkers representant i Svensk Travsports Guldtäcke. Det blir som vanligt en spännande handicap att se framemot. Krister Söderholm startar Amazing Girl och Krister Söderholm i STL – Diamantstoet med 110 000 kronor i förstapris, samt Rass Tanic på V75-kupongen.

Välkommen att följa tävlingarna live via atg.se eller se loppen på vår YouTube-kanal i efterhand. Tyvärr ser vi ännu ingen öppning för att börja köra tävlingarna inför publik på plats. Stanna hemma och håll ut!

Håkan Persson
sportchef/kommunikatör