2020

Robert Karlssons ledare till programmet inför Winter Trot Classic på Juldagen.


2020 har gjort saker med oss, både i stort och smått. Vi har etablerat nya vanor som högst sannolikt kommer att bli bestående. Inte alls bara på ont. Vår tillvaro har snävats in, och behovet av nya impulser och intryck når inte tillfredställelsenivån för många av oss. Kan tänka på när mobiltelefonförsäljaren Paul Potts stegade in i brittiska Talang och sjöng Nessun Dorma så att håren på armarna reste sig. Huvuddomaren Simon Cowell utbrast: ”That was a complete breath of fresh air”. Känner behov av den typen av ventilation, eller åtminstone hög och klar luft i någon form.

Och ovissheten. Denna monumentala ovisshet. Den tär. Hur ska det bli? När ska det bli? I våras trodde vi oss ha en ungefärlig slutpunkt för pandemin. Nu vet vi ingenting. Eller det finns förstås dom som ”vet”. Det hör nutiden till. Det är fabulerarnas tid. Också. Alldeles oavsett, håll ut! Och hör av er till människor som ni bryr er om.

2020 kan också vara en enastående kvällssol i Vilhelmina, ett euforiskt pokallyft av Jordan Henderson, en välmåendeboost på Ulvön, eller en morfar på spetsbombande segerutflykt till västkusten. För Umåkers del har bla Catarina Norqvist (From the Mine), Samu Sundqvist/Ingemar Hultqvist (Selmer I.H.), Thule Jonsson (Jagger Boko/Rossi Palema) och Stefan Dellbro (Don Viking) bidragit till att hålla vår sportsliga fana stolt vajande.

Travsporten en fyrbåk
I denna turbulenta gråmelerade tid har travsporten varit en fyrbåk i mörkret för många. Vi har nått fler än tidigare, och det har varit bra tryck i liret. När tillvaron så småningom normaliseras (för det gör den väl?) har vi sannolikt utmärkta förutsättningar att hitta nya och nygamla hästägare. Att äga häst är bland det absolut roligaste du kan hålla på med, och att fler får känna den kicken är en ständig målsättning. För att nå dit måste vi vara mer tillgängliga, mer informativa och bättre på att skapa trivsel. Bland annat. De ekonomiska villkoren ska förstås vara rimliga, och 2021 kommer förtjänstmöjligheterna att vara bättre än vad de har varit i år.

Idag har vi sju V75-race med 100 000 kronor till vinnaren, och i övriga fem lopp erbjuds 50 000 kronor i förstapris. Urstarkt! Ett alldeles utmärkt tillfälle för lokala och regionala aktiva att veva in välbehövliga slantar.

Umåkers verksamhet
Vi gör ett nytt klart bra år resultatmässigt, vilket fortsatt är nödvändigt med tanke på vår balansräkning. Vi har investerat tungt, där den tyngsta satsningen är banbelysningen. Vi är först i landet med att ha LED-belysning all over, och den ser finfin ut. Säkerhetsspår, ombyggnad veterinärklinik, maskininvesteringar samt ungdomsverksamheten har också fått sitt. Inte minst den sistnämnda är av stor strategisk betydelse. Att utveckla ungdoms- och utbildningsverksamheten är ett av våra högst prioriterade områden 2021. Att få göra det i nya lokaler är inspirerande på alla sätt.

Ett annat fokusområde är att förbättra putsen och studsen runt vår anläggning. Mats, Henric och övriga sliter i ur och skur och gör ett toppjobb, men vi har varit något underdimensionerade personellt. Ansvaret för detta är mitt. Hoppas inom kort att kunna återkomma med en lösning. Sedan underlättar det förstås för alla ju mer var och en bidrar i rätt riktning.

Samarbetspartners
Känner tacksamhet över att så många partners är med oss idag. UM Fastigheter, Menhammar Stuteri, Umeå Kommun, Ramirent, Easy LED, Nordelektro, Torbjörn Sundh Entreprenad och Umeå Hamn. Stort tack för er medverkan!

Vi är snart igång!
Vill rikta ett tack till alla intressenter runt Umåker för det engagemang ni visar och för det fina arbete ni gör. Innan vi efterlängtat vänder blad till 2021 ska vi avgöra dagens mycket speciella tävlingsdag i en mycket speciell tid. Du vet vad som gäller. Behövs du för att genomföra tävlingarna är du välkommen hit. Annars inte. Punkt. Men förhoppningsvis blir ni många som följer oss framför allehanda skärmar och burkar.

God Jul & Gott Nytt År
/Robert Karlsson, vd

 

Publicerad fredag 18 december 2020. info@umaker.travsport.se