V75: Dunder spräckte nollan med en dubbelseger

Han hade aldrig vunnit på V75 tidigare varken som tränare eller kusk.
Men nu slog Robert Dunder till med besked när han gästade sin gamla hemmabana Umåker.
Det blev en snygg dubbelseger genom egentränade Lupin Håleryd och Albert Zonett.
– Det var kul och det känns som att 2021 blir ett intressant år, sa Dunder som i somras flyttade verksamheten till Bergsåker.


V75 avgjordes traditionsenligt i Umeå under juldagen. ”Hemvändaren” Robert Dunder var i fokus redan på förhand då han vände tillbaka till Umeå med fyra hästar till start inom V75. Det blev en snygg utdelning med två segrar, en andra- och en tredjeplats för Bergsåkers-tränaren som han numera titulerar sig. Detta efter flytten i somras till Matfors utanför Sundsvall där han tränar sina hästar i de backar som Åke Svanstedt tidigare huserat så framgångsrikt i.
– Vi har ju ett helt nytt sätt att träna och jag har aldrig tränat i backe tidigare. Jag tycker att vi har kommit rätt på det och vi får vara nöjda. Hästarna har blivit starkare och kunnat träna ordentligt och blivit fräschare i kroppen. Det känns som att 2021 kommer att bli ett intressant år, sa Robert Dunder efter framgångarna på juldagen.

Lupin Håleryd inledde
Han började i V75-2 med att avlägga sin maiden i rikstoton när Lupin Håleryd gav Robert Dunder hans första seger i V75. Han körde lugnt och sansat från början och gav sig inte in i någon vild spetskörning. Istället kom han glidande ut på den första långsidan och fick välvilligt ta över ledningen av den initialt spetsande Brida efter ett halvvarv. Inför slutrundan fick han stallkamraten Shut Up And Dance på utsidan och därmed låstes loppet litegrann. Över upploppet stegade Lupin Håleryd undan till en lätt seger med flera längder och var aldrig hotad på allvar. Tvåa och bra spurtande blev Just Celebration medan stallkamraten Shut Up And Dance tog hand om tredjeplatsen.Tränare Dunder knöt näven i en segergest när mållinjen passerades bakom Lupin Håleryd.
– Jag har ju sagt hela tiden att jag har ingenting att klaga på. Senast gjorde hon en fantastiskt fin spurt och nu var det andra gången med rycktussar. Jag hade förhoppningar, sa Robert Dunder som innan tävlingarna tyckte att Lupin Håleryd hade bättre chans än favoriten Shut Up And Dance. Och det fick han rätt i.

Albert Zonett obesegrad felfri hos Dunder
Dunder fortsatte av bara farten att även vinna V75-4 med Albert Zonett. Hästen gjorde sin femte start för Bergsåkerstränaren och tog fjärde segern i sin nya regi. Han är obesegrad felfri och nu kom tredje raka triumfen över lång distans för den här starka fyraåringen. Albert Zonett satt en bit ner i kön i fjärde par utvändigt och Dunder vred ut till anfall i tredjespår ut på den sista bortre långsidan. Albert Zonett tog sig snabbt framåt i spåren och gick i närkamp med ledande Ants In The Pants över upploppet. Han kopplade ett säkert grepp och visade prov på både styrka och moral.
– Han är stor men har också blivit snabb i benen. Han är rejäl och har gjort allting rätt sedan han kom till mig utom i en start. Idag gjorde han det väldigt bra. Jag trodde det skulle bli tufft för han hamnade långt bak och det var en del galopper, sa Robert Dunder.

Stalldubbel för Roger Nilsson inledde
Inledningen av V75 blev en uppgörelse mellan två stallkamrater som tränas av Roger Nilsson. Det var Nikita Sunrise och Mellby Guava som stod i en klass för sig gentemot övriga konkurrenter. Det taktiska spelet vann Magnus A Djuse som fick en bra start med Mellby Guava från springspåret på tillägg och tidigt körde till ledningen. Det var lugnt tempo med 1.19 första varvet och inför slutrundan kom stallkamraten Nikita Sunrise upp på utsidan. Det var sedan de två som duellerade sida vid sida men mitt på upploppet gick Mellby Guava ifrån till en lätt seger.
– Det känns fantastiskt roligt och de här märrarna kommer att låta höra talas om sig framöver. De har visat att de duger på V75, sa en glad tränare Roger Nilsson

Imponerande uppvisning av Pyckolina
Pyckolina bjöd på en imponerande uppvisning när hon vann kallblodsloppet i V75-3. Magnus O Jonsson körde offensivt fram utvändigt om ledaren och fick svar om täten av Wild Donnan. Hanna Olofsson hade täckning för det eftersom Wild Donnan gjorde ett bra lopp som tvåa. Men hon var chanslös att svara Pyckolina som bara försvann ifrån till en smått överlägsen seger. Ett otroligt bra intryck gjorde hästen som gjorde andra starten efter ett långt uppehåll. Hon hade inte startat sedan i april när hon gjorde comeback senast och tog även då en imponerande seger. Nu var det alltså dags igen för den här tuffa damen som bara dundrade på trots en blytung resa.

Två hemmasegrar från spets
Det blev hemmaseger i V75-5 när Walther På G. gjorde andra starten för sin nya tränare Aleksi Kytölä. Den startsnabba frontrunnern öppnade snabbt och Magnus A Djuse placerade hästen i ledningen in i första sväng. Sedan drog han i ett hårt tempo loppet igenom och höll precis undan före en bra spurtande Zooropa.
Även i V75-6 blev det hemmaseger när Wilmer Gel tog sin första seger för sin nya tränare Micael Ågren. Ulf Ohlsson skickade iväg hästen till ledningen kort efter start och gav sedan inte tilläggshästarna en chans att komma ifatt. Wilmer Gel så sådär lite lagom flegmatisk och oinspirerad ut under vägen men när det väl började dra ihop sig visade han vart skåpet skulle stå och bara gled ifrån till en lätt seger. Digital Ink jagade förgäves från dubbla tillägg och kom aldrig hotande nära.
I det avslutande kallblodsloppet så löste det sig perfekt under vägen för Vestpol Gladiator som Per Linderoth lotsade fram fint från 40 meters tillägg. Vestpol Gladiator, som har fått en nytändning hos Anders Wallin, avväpnade enkelt favoriten Stjerne Tore.
Sju rätt på V75 gav 7 305 kronor.