Ungdomarnas tid är här

Håkan Perssons ledare till travprogrammet för årspremiären den 9/1.


Lite ordvitsigt skulle rubriken ha varit ”Den Djusnande framtid är vår”, men det är fler ungdomar än just bröderna Djuse som tar för sig allt mer på travbanorna. Det är naturligtvis jätteroligt och det känns bra för framtiden att det fyller på underifrån.

Winter Trot Classic

Fjärde upplagan av Winter Trot Classic blev välbesökt. Det slog väl ut med fri entré, som vi kunde erbjuda tack vare våra samarbetspartners. Dessutom var det roligt att se vår ordförande Anders Nilsson få överräcka 14 000 kronor till Katarina Lindahl från Barncancerfonden Norra, pengar som också kom från våra samarbetspartners.

Sportsligt var det flera fina prestationer som stack ut. Gamlingen Narold Vox segrade med unge Mats E Djuse i Varma Hästägarkannan. Det var också roligt att unge Simon Wall att ta sin första V75-seger i karriären. Hans Silver Jossan favoritsegrade i Ess Express Minne med Peter Eriksson i sulkyn. Kupongen avslutades med att Bergsåkers Daniel Wäjersten satte dit sin egentränade Global Well Off, före travskolehästen Le Chapeau som jag återkommer till. Det blev en hemmatränad vinnare under årets Winter Trot Classic.

I Damklubbens Lärlingsserie segrade Redhot Tap Dancer tillsammans med Veikko Haapakangas. Det var femte årssegern för såväl häst som kusk. Det är som bekant Mika Haapakangas som tränar fyraåringen.

Champions 2019

I och med Winter Trot Classic avslutades travåret 2019 på Umåker. Kusktalangen Magnus A Djuse blev kuskchampion på Umåker 2019, endast 19 år ung. Vår hittills yngste champion. Han tog titeln med en förkrossande marginal, 21 segrar – hela nio segrar före Ove A Lindqvist. Vilket år han har haft. Född på 00-talet, ändå når han 141 årssegrar och över 10 miljoner inkört.

Tränarchampionatet går till hemmatränaren Robert Dunder som plockar sitt första tränarchampionat. Även han lär vara vår yngste tränarchampion hittills med sina 34 år. Robert är målveten och jobbar hårdare än de flesta. Detta var garanterat inte hans sista tränarchampionat och vi kommer att få se mer av honom i ännu större sammanhang framöver.

Travgalan

I år flyttar vi travgalan till Droskan inne i stan. Vi hoppas att ett miljöombyte ska göra gott och lyfta den ytterligare en nivå. Där ska vi i vanlig ordning hylla våra bästa två- och fyrbenta från föregående år. Vi har även en hel del special- och överraskningspriser som ska delas ut, så även om du inte är nominerad – kan du vara en pristagare. Oavsett, hoppas jag att du kommer och hyllar pristagarna. Vi utlovar en trevlig kväll!

Förutom en ny lokal så har vi bl.a. två ytterligare nyheter. Galabiljetterna säljs i år via tickster.com. Se annons i programmet och länk finns även från hemsidan. Sedan byter vi ut ”livemusiken” mot en DJ som kommer att stå för musikunderhållningen efter prisutdelningarna.

Om inte Magnus A Djuse dyker upp på galan (Östersund har sin gala samma dag), kommer vi att hylla honom i samband med tävlingarna den 7 februari när vi även kör Mästerkusken. Ett lopp som Magnus för övrigt vann förra året.

Ungdomarna tar för sig

Vi hoppar åter till ungdomstemat. Jag noterade på årets första dag när Bergsåker körde kvällstävlingar hur ungdomarna dominerade. Daniel Wäjersten (tre kusk- och en tränarseger), Magnus A Djuse (två kusksegrar), Mats E Djuse (två kusksegrar), Joakim Elfving (två tränarsegrar), Nicklas Westerholm (körde fem egentränade, alla var på plats), samt Oscar Berglund och Emilia Leo som teamade ihop till en andra- respektive tredjeplats.

En skön kontrast när 72-årige nestorn Alf Jonsson selade ut jättefine femåringen Ängsborken som var bländande fin i sin andra raka efter lång frånvaro. Han lär vi få se mer av. Rätt upp i Eliten!
Travsporten är unik i sin spridning, aktiva i alla åldrar – oavsett kön kan hävda sig. Det ska vi vara stolta över.

Sagan om Le Chapeau

Ni har väl inte missat sagan om Le Chapeau? Mats Bucht skänkte nioåringen till travskolan. Felicia Olsson fick in honom på träningslistan och åkte till Skellefteåtravet för att göra sin första start som tränare. Malin Viklund spetsade, släppte för rygg ledaren, fick luckan på open stretch för att spurta till seger med nos. Felicia laddade om och tog sikte mot Winter Trot Classic. Från ett tråkigt läge gjorde ”Lelle” ett topplopp och spurtade piggt till andraplatsen på V75-kupongen.

Travskoleeleverna har tagit honom till sitt hjärta och den reklam som ”Lelle” gör för travsporten är ovärderlig. Det var många barn (med föräldrar) som hejade friskt nere vid staketet på upploppet!
Häftig utveckling för Felicias tränarkarriär. Seger i första starten. Tvåa på V75 i andra starten. Svårslaget!

Ny start igen för Le Chapeau på hemmaplan i lopp 9.

John Östman 50 år

Idag passar vi också på att hylla John Östman, lite i efterskott. Dagarna innan decennieskiftet passade John på att passera 50-strecket. John som på juldagen kusksegrade inom V75 med Gunnel Fredrikssons Just in Time L.A.

Grattis John till dina första 50! Se till att vinna minst ett lopp ikväll, så får du paket i vinnarcirkeln. Jag räknar med att vi ses där.

Programutskick 2020

En nyhet inför 2020 är att vi på Umåker (fler banor har hakat på, bl.a. Skellefteåtravet) inte kommer att skicka ut några travprogram per post, förutom när det gäller V75-dagarna. Anledningarna är främst ökade portokostnader och sämre leveranssäkerhet (ofta kommer programmen efter att tävlingarna är körda), samt att vi på köpet får en miljöbesparing.

Programmen finns på vår hemsida direkt som de är klara för att tryckas, samma dag som vi har haft anmälan. De finns att hämta gratis på Sportkontoret när vi fått leveransen, oftast två vardagar före tävlingsdagen. Just till denna tävlingsdag har vi röda dagar mellan anmälan och tävlingarna, så de kommer hit på onsdag. Sedan kommer de på tävlingsdagen att finnas gratis att hämta på inskrivningen eller vid entrén på publikplats.

Vi kommer att skicka ut e-post till de aktiva och hästägare dagen efter anmälan (precis som vi gjort de senaste åren), för att hälsa välkommen till tävlingarna. Vi kommer även att skicka ut SMS med ”stallbacksbiljett” till desamma dagarna innan tävlingarna. Det är därför viktigt att man har sin e-postadress och sitt mobiltelefonnummer korrekt registrerad hos Svensk Travsport. Ibland kan även e-posten hamna i skräpposten. Håll utkik.

Nu kör vi igång ett nytt travdecennium, travåret 2020 kan börja på Umåker!

Håkan Persson

Sportchef/Kommunikatör

 

Publicerad fredag 3 januari 2020. info@umaker.travsport.se