Ledare: Idag skapas minnen för livet

Detta är Håkan Perssons ledare till travprogrammet inför lunchtävlingarna på fredag 17/7. "Idag startar vi upp tävlandet på Umåker igen efter fem veckors sommaruppehåll. Ett kortare uppehåll än vad vi haft på många år. Idag kommer vi också att skapa minnen för livet för den kusk som tar sin första seger i karriären när vi kör Gunnar Lindgrens lopp – Västerbottningen, för kuskar som aldrig tidigare har vunnit. Vi har idag också premiär för vårt säkerhetsspår."


Nu kör vi igen
Vi startar upp med lunchtävlingar, men som ni känner till vid det här laget är det fortsatt publikfria tävlingar. Publiken hänvisas till att följa loppen via atg.se. Sannerligen märkliga tider och jag undrar hur vi kommer att se tillbaka på 2020 om några år. Tänk om det här är ”det nya normala”? När saker är ur led, önskar man bara att allt ska bli som vanligt igen.

Lyckseletravet
Märkliga tider som sagt, men Lyckseletravet körde i alla fall sitt uppskattade tredagarsmeeting och det blev återigen en kuskchampion från Umåker. Skönt att det är som vanligt i alla fall. Ove A Lindqvist försvarade titeln från förra året och tog sin totalt tredje inteckning. Det sattes även ett nytt banrekord genom Stall Ratus Magnifik Brodde och Samu Sundqvist som dundrade runt på 1.11,5a/1640m.

Julisprintern
Ett litet men naggande gott startfält. Här kommer nyligen nämnde Magnifik Brodde att möta stallkamraten Selmer I.H. Stall Ratus duo ställs mot Stall Grås färske finalvinnaren av STL Silverdivisionen - From the Mine. Det kommer att bli ett rivigt race!

STL seger 1 och 2
Thule Jonsson tog årets första STL-seger till Umåker när hans fyraårige Jagger Boko segrade i Klass II-försöket uppe i Boden, vilket han följde upp med en fin tredjeplats i finalen. Jagger Boko ser fortsatt ut att ha mycket kvar att hämta framöver.
STL-seger nummer 2 ordnade ”finalspecialisten” From the Mine som Catarina Norqvist tränar åt ägarna i Stall Grå som även har fött upp grållen. Segern togs i Silverdivisionen och nu är From the Mine upp i Gulddivisionen! Ett steg på vägen mot att tampas med den yppersta eliten tas som idag när han går ut i Julisprintern. Startsnabbheten och inställningen kommer att ta From the Mine mot högre höjder.
Tyvärr i dessa tider får vi tillsammans med Umåkers Damklubb vänta med att gratulera och hylla STL-segrarna till ett annat tillfälle, men ett stort grattis härifrån i alla fall!

Guli Anna mot Derbystoet
Vi gratulerar även kretsen kring Guli Anna med Stefan Johansson i spetsen till ännu en finalplats i ett stort unghästlopp. Den 22 juli väntar finalen av Derbystoet på Östersund och förstapriset är på 450 000 kronor. Vi vet hur det gick i Kriteriestoet på Dannero förra året och tar gärna en ny finalseger.

Mera grattis
Vi gratulerar även Stall Ingemar & Bertil, vars fyraåring Dante Godiva med Samu Sundqvist segrade i Bodentravet Cup med 100 000 kronor i förstapris. Han visade en härlig inställning till slut när han segrade från utvändigt ledaren. Dessutom får vi se Dante Godiva här på Umåker idag.
Grattis säger vi också till Aleksi Kytölä som nyligen passerade 40 år! Hyvää syntymäpäivää!

Säkerhetsspåret klart
Idag är det premiär för vårt nya säkerhetsspår. Det har varit lite roddigt runt banan den senaste månaden med såväl installation av ny belysning och byggande av säkerhetsspår. Nu är säkerhetsspåret klart att tas i bruk och det är en jättebra åtgärd för att förbättra säkerheten för såväl aktiva som hästar. Läs mer om hur säkerhetsspåret används på annan plats i detta program.

Tack Stable Haapakangas
Den första juli flyttade Mika och Veikko Haapakangas sina licenser till Bergsåker. De har fortfarande kvar ett antal hästar uppstallade här på Umåker, men flyttar successivt till Wolmsta Gård i Njurunda. Vi tackar för den här tiden och önskar stallet lycka till i framtiden.
Tyvärr tappar vi inom kort även Robert Dunder som också byter hemmabana till Bergsåker, vilket vi får återkomma till mer framöver. Vi för diskussioner med flera namn, varav vi har kommit långt med några intressanta namn som vi hoppas komma i mål med och kunna presentera inom en snar framtid.

Gunnar Lindgrens lopp – Västerbottningen
I dagens sista lopp kommer vi att få en kusk som tar karriärens första seger när vi kör Gunnar Lindgrens lopp i samarbete med tidningen Västerbottningen. Segrande kusk kommer att få ett presentkort på en klocka värd 3 000 kronor som ett fint minne från den första kusksegern. Vi är tacksamma för samarbetet och tipsar även alla travintresserade att prenumerera på tidningen som via sportreporter Gunnar ”Pud” Eriksson bevakar travsporten mycket väl, framförallt lokalt, med stor entusiasm.

Håkan Persson
Sportchef/Kommunikatör