Söderholm till 2000!

Som nummer 43 i den svenska travhistorien tog Umåkers tränare Krister Söderholm idag på Dannero sin tvåtusende seger. Hästen som ordnade jubileumet var Lollipop Girl (Ulrika Rehn). Det blev två Umåkersegrar på Dannero genom Entre (Thule Jonsson) och Sindys Tove (Stefan Johansson).


Krister Söderholm nådde ikväll äntligen till milstolpen 2000 kusksegrar. Han gjorde det med Solängethästen Lollipop Girl som tränas av Ulrika Rehn. Kanske ett omen att Söderholm skulle sätta dit den med en "godishäst"? Ett antal av de 2000 segrarna har tagits med hästar tränade av just Ulrika Rehn. Stort grattis från oss på Umåker och uppvaktning sker vid tillfälle! (Mer text om jubileumet nedan.)

Entre startade från springspår och Jan-Erik Erikson körde fram utvändigt ledaren. De pressade hela första långsidan och kunde överta ledningen när de gick in i andra svängen. Jan-Erik tog inte upp, utan höll ångan uppe i täten för att sedan gå undan till en enkel seger med  sex längder på 1.16,8v/2140m. Det var 20 000 kronor i förstapris till ägarna i Firma Jonssons Hästgård i Röbäck. Thule Jonsson tränar och är även uppfödare till Love You-sonen.

Sindys Tove prickade Stefan Johansson starten exemplariskt från innerspåret, men kunde ändå inte försvara ledningen och de kom iväg som tredje häst. Efter ett halvvarv gick de ut som första häst i andraspår. Vid varvningen blev det flera positionsförändringar och Sindys Tove hamnade rygg på ledaren. Hon såg i slutsvängen ut att ha problem att följa, men hon kom tillbaka och gick ut för att attackera på upploppet. Mitt på upploppet kopplades segergreppet och segern blev mycket säker på 1.32,3v/2140m. Förstapriset var på 20 000 kronor. UM Teknik & Service HB i Byske äger och är uppfödare till vinnaren som tränas av Stefan Johansson.

Wasa Warrior (Mika Forss/Aleksi Kytölä) startade på finska Toto75 som idag kördes på Mikkeli-banan. Han fastnade i rygg på ledaren och fick med sig en andraplats värd 2 500 euro på finfina rekordet 1.10,9a/1609m.

Noterat:

Gräns Prinsessan (Stefan Johansson/Mikael Melefors) var ute i ett treåringslopp för ston och var trea på 1.17,5v/2140m efter galopp. 

Mera om Krister Söderholms 2000-jubileum från travsport.se.

– Det har varit ett mål att nå två tusen kusksegrar och det känns stort att vara där. Jag har varit med i travet länge och det är fortfarande lika kul, säger 68-årige Krister Söderholm som driver ett litet stall på Umåkers travbana och alltjämt kör en hel del.

Krister Söderholm är bördig från Piteå och inledde sin framgångsrika karriär som amatör i Boden, där första segern bokfördes 1970 med kallblodet Rane och inträdet i Tusenklubben ordnades 18 år senare tillsammans med Joy the Freight på Skellefteå 1998.

Vägen till egen tränarlicens gick genom arbete hos storheter som Sören Nordin på Solvalla och Boden-profilerna Sigge Reüter och Gustaf Hallén. Krister Söderholm fick snabbt fram en stor genombrottshäst i Lena Fox. Tillsammans tog de 22 raka segrar i början av 70-talet, vilket då var ett svenskt rekord i sitt slag och som Ina Scot senare överträffade med 31 i följd. Det blev totalt 44 segrar för paret Lena Fox/Krister Söderholm.

– Lena Fox var egen träning och en undantagshäst som visste var mållinjen låg. Hon vann aldrig med några stora marginaler. Tyvärr var hon väldigt skör och svår att hålla fräsch. Hon skrittade mest i träningen och jobbade aldrig fortare än i 1.35–40-tempo, minns Krister Söderholm.

Lena Fox var också en i Kristers fyrling på Solänget 1977, ett år då Krister erövrade ett av sina nio kuskchampionat. Andra segerstaplare i Kristers träning är Metzinger och King Vibb med vardera 16 fullträffar och Black Power L.G. med 21.

– Bland hästar som ligger mig varmt om hjärtat vill jag gärna nämna Säterbest som jag körde till världsrekord på 1.25,4 på Bergsåker 1978 och även vann Svensk Norska loppet med. Riktigt bra var också lilla stoet Veuve Clicquot E. som tävlade upp i Stoeliten och Pride Fox som tog hem Sverigeloppet.

Det var under en period Krister flyttade och blev tränare på Solvalla.

– Min största hästägare bodde i Stockholm och tjatade på mig om att flytta och jag hade en bra period på Solvalla innan jag vände norrut igen. Där kom också största segern i karriären då jag körde Carolo Min som travade hem 947 000 kronor vid segern i Svenskt Travkriterium 1987.

Publicerad lördag 18 juli 2020. info@umaker.travsport.se