Skräll i dramatisk Umåker Cup

Det blev upploppsdramatik i finalen av Umåker Cup. Bastian Boom kom snabbt, men galopperade i en situation mot ledande Jagger Boko. Domarna valde att diskvalificera målettan Jagger Boko och segern gick då till jätteskrällen Young Lavec (Mikael Lindgren) som kördes till segern av Matti Palomäki. Kvällens dubbelsegrare blev Caroline Forsner som lyckades vinna med egentränade treåriga stoet She's My Heaven och sedan avslutade hon kvällen med en montéseger på Bear Briar (Sören Lennartson). Hemmaseger blev det även för Gatelink (Lena Åström) som Mats E Djuse styrde till seger efter lucka på upploppet.


web-9809.jpg

She's My Heaven (Caroline Forsner) prickade perfekt från start och tog hand om ledningen. De fick press på bortre lång och genom svängen, men försvarade sig hela vägen till snygg seger. Kohinoor Boko inledde utvändigt ledaren, gick ner i ryggen kort bit, för att åter gå utvändigt och pressa. Fick inte tag på vinnaren på upploppet, men en bra debut. Tredjeplatsen till VästerboIntermezzo på avstånd efter en invändig resa.

web-9891.jpgEtt lopp med många positionsförändringar, men först till linjen var Tabriz Frontline (Lisa Wikström/Lars J Wikström). De inledde invändigt, men kördes tidigt fram utvändigt ledaren och övertog kommandot i slutsvängen. Vann lätt före Gobo's Uppercut som avslutade bra efter invändig resa. Tredjeplatsen till Oki Hörsta på avstånd.

web-9981.jpgKolnes Ida (Jan Norberg/Per Edström) tog direkt hand om ledningen, men fick släppa fronten med varvet kvar. Följde med bakom ledaren för att komma tillbaka i nytt angrepp på upploppet för att kunna vinna med en hals före Nordvinn. Han kördes fram i andraspår och var till slut först utvändigt. Kämpade bra till andraplatsen. Rappjerv öppnade rappt från springspår på tillägg till andra utvändigt, men fick nöja sig med tredjeplatsen.

web-0082.jpgUnleash the Steel (Daniel Wäjersten/Markus Pihlström) inledde en bit ner på innerspår, men gick ut som första häst i andraspår ett och halvt varv från mål. Pressade ledaren i slutsvängen och kunde koppla segergreppet på upploppet. Digital Asset satt i andra utvändigt och försökte att attackera i tredjespår genom slutsvängen, gick bra men kunde inte nå vinnaren. Gun Runner var ensam på start, men släppte tidigt ledningen. Hakade på bra och grejade tredjeplatsen mellan hästar.

web-0190.jpgNorrbo Odin (Kenth Åkerlund/Stefan Eriksson) fick tredje utvändigt i detta stayerlopp. Attackerade snabbt i tredjespår med 800 kvar och tog sig fram utvändigt om ledaren. Pressade, men fick svar - en upploppduell som stod och vägde. Först till linjen, Norrbo Odin för en mycket tapper Tangens Lilja som föll med flaggan i topp. Tangens Lilja gick utvändigt ledaren större delen av loppet och pressade sig till ledningen på bortre långsidan. Försvarade sig tappert. Trea blev Smefaken efter en bra slutrunda.

web-0290.jpgGatelink (Mats E Djuse/Lena Åström) snabbstartade från bakspår och hittade ledarryggen. Där kunde de bida sin tid tills luckan uppenbarade sig på upploppet. Då kom attacken och greppet kopplades i god tid före linjen. Clear Eyes spetsade och drog fältet, men kunde inte försvara sig när skuggande Gatelink fick fritt. Emmeline Follo satt i 2-3 utvändigt och avslutade bra till en tredjeplats.

web-0417.jpgYoung Lavec (Matti Palomäki/Mikael Lindgren) kördes i tredje invändigt. De kom ut ett spår på baksidan och fick fritt i slutsvängen, men hade långt fram. Avslutade vasst mitt i banan och var tvåa i mål, men fick segern när målettan diskvalificerades. Gelato spetsade och drog i hurtigt tempo. Fick släppa när Jagger Boko pressade på långsidan, men kom tillbaka starkt till andraplatsen. Selenge satt i fjärde invändigt kom ut och fick fritt i slutsvängen. Bra avslut till tredjeplatsen.

web-0487.jpgBear Briar (Caroline Forsner/Sören Lennartson) inledde som första häst i andraspår en bit ner i fältet och reds sedan fram utvändigt ledaren. De kopplade greppet redan i slutsvängen och gick undan till en behaglig seger. Julius Leejs spetsade inledningsvis, men släppte för en resa som andra häst på innerspår - en bra bit bakom ledaren. 800 kvar övertogs ledningen när ledaren galopperade. Fick ge sig mot vinnaren i slutsvängen, men andraplatsen var aldrig hotad. Tunney Gene grejade tredjeplatsen en bit bakom.

Text: Håkan Persson
Foto: Jenny Rehnman

Publicerad torsdag 4 juni 2020. info@umaker.travsport.se