Klart för final i Umåker Cup

Thule Jonssons Jagger Boko (bilden) tog ikväll tredje raka när han segrade i ena försöket av Umåker Cup. Jan-Erik Erikson satt i segersulkyn. Kvällens dubbelsegrare blev Jonny Länsimäki/Mika Haapakangas som satte dit Our Hope och Gogobet Sisu tillsammans, samt Ove A Lindqvist som segrade bakom fine treåringen Rally Idolen och Kattis Palema som tog en spetsseger.


Soldhöjdens Drake (Jimmy H Andersson/Ola Åsebö) smögs framåt från tillägg och var med som tredje häst. Gick fram som första i andraspår med varvet kvar. Pressade sig till ledningen på bortre lång och joggade undan till andra raka. Obesegrad. Styfs Vilda spetsade och släppte för ett lopp i ledarryggen. Hängde på jättebra till andraplatsen. Alfred R.G. kördes till ledningen. Fick favoriten på utsidan på sista långsidan, men galopperade efter press. Kom tillbaka och var trea på avstånd.

Our Hope (Jony Länsimäki/Mika Haapakangas) gick med som fjärde häst efter start. Gick på i andraspår med 1500 körde och lade sig utvändigt ledaren. Övertog ledningen med 600 kvar och drog undan. Digital Yaw kördes fram till rygg ledaren. Jagade ikapp ledaren och utmanade rejält på upploppet, men kom aldrig förbi. Affair Amok tredje häst. Galopp efter ett knappt varv. Kom tillbaka bra till tredjepriset.

Gogobet Sisu (Jonny Länsimäki/Mika Haapakangas) tog hem försök 1 av Umåker Cup. Fick loppet i andra utvändigt. Attackerade på upploppet och kunde koppla greppet 100 kvar. Säkert. Front Pace tog hand om ledningen efter 400 körda. Nära att hålla hela vägen, men kunde inte försvara sig mot vinnaren sista biten. Power Swirl kördes i tredje invändigt. Tog sig ut dryga halvvarvet kvar och försökte haka på vinnaren, men fick nöja sig med tredjeplatsen.

Jagger Boko (Jan-Erik Erikson/Thule Jonsson) hamnade i tredje utvändigt från bakspår. Avancerade fram utvändigt ledaren efter drygt 500 meter körda. Det blev en hård duell på upploppet, men Jagger Boko visade fin inställning och satte dit huvudet när mållinjen kom. Gelato spetsade på några steg och var så när att spåra runt om, men bra som tvåa. Special Mystery kördes i rygg på ledaren och höll sig där hela vägen in.

Sheilah Laday (Sofia Frilén/Henrik Sjöquist) drog till ledningen direkt och försvarade sig när de blev utmanade i första sväng. Drog på i 13-tempo första rundan. Fortsatte hålla tempot upp under slutrundan och höll undan till seger på bra sätt. Sambucus P.R. satt en bit ner i fältet på innerspår. Gick på i andraspår 700 kvar och tog sig snabbt framåt. Försökte utmana ledaren, men fick aldrig något grepp och fick nöja sig med en hedersam andraplats. Global Teardrop inledde utvändigt ledaren, men klämde sig ner i rygg på denna efter ett varv. Hängde med där till tredjeplatsen.

Rally Idolen (Ove A Lindqvist/Ola Johansson) spetsade och fick hålla ett relativt lugnt tempo under första rundan. Sedan eldare Ove A på under slutrundan och då fick tilläggshästarna svårt att jaga ikapp. Det blev en kontrollerad seger på riktigt bra sätt. Ninja's Queen hängde på i rygg på ledaren. Gick ut för att utmana på upploppet och försökte gå i närkamp, men gick aldrig fatt i vinnaren. Bra! Västerbo Cobber satt sist och gick med i andra spår 1400 kvar. Kom i eget avancemang 600 kvar och avslutade bra till en tredjeplats.

Rote Lin (Sandra Eriksson/Josefin Olofsson) hamnade i andra utvändigt och kördes fram utvändigt ledaren med halvvarvet kvar. Pressade ledaren genom slutsvängen och kopplade greppet 150 kvar till säker seger. Nordvinn inledde som andra häst, men kördes fram för att överta ledningen 1400 kvar. Höll bra, men kunde inte svara vinnaren på upploppet. Stålviktor satt i tredje utvändigt och avslutade bra till tredjepriset.

Kattis Palema (Ove A Lindqvist/Kennet Häggström) var rysligt snabb från start och kördes till ledningen på några steg. Drog undan på slutrundan och släppte aldrig konkurrenterna nära. En klassisk wire-to-wire. Way to Go satt i femte utvändigt och kördes fram utvändigt ledaren med dryga varvet kvar. Kämpade bra och höll precis till andraplatsen. Pacino Brave fick loppet i tredje utvändigt och gick på via tredje i slutsvängen. Avslutade bra och hann fram till en tredjeplats.

Noterat:

Catarina Norqvist & Stall Grås From the Mine var nere på Gävletravet och startade i STL Silverdivisionen. Från ett tråkigt åttonde spår blev det en tredjeplats värd 31 000 kronor.

 

Umåker Cup - Finalfältet (Tränare)
Finalen körs torsdag 4 juni med 75 000 kronor i förstapris.

”Kvalificerad häst ska i första hand köras av samma körsven som i försöket. Om körsven har förhinder eller är avstängd, ersätts denne med en likvärdig körsven som uppfyller kraven från respektive försök.”

2140m
1 Gelato (Gabriella Laestander)
2 Dreams Patric (Boo Lindahl)
3 Young Lavec (Mikael Lindgren)
4 Yayas Nova Sansa (Sandra Östberg)
5 Selenge (Beata Molin McLaughlin)
6 Jagger Boko (Thule Jonsson)
7 Special Mystery (Veikko Haapakangas)
2160m
8 Bastian Boom (Svante Båth)
9 Gogobet Sisu (Mika Haapakangas)
10 Front Pace (Jenni H Åsberg)
11 Mr Joke Diamond (Aleksi Kytölä)
12 Wasa Warcraft (Aleksi Kytölä)
13 Power Swirl (Mika Haapakangas)
14 Dazzling Pearl (John Östman)

Text: Håkan Persson
Foto: Jenny Rehnman

Publicerad lördag 23 maj 2020. info@umaker.travsport.se