Erica blev montéchampion

Erica Guldhag slutade trea i fredagskvällens montélopp på Umåker med Vic De Luxe. Det innebär att Erica vinner montéserien på de nordligaste banorna.
– Det känns bra. Speciellt med tanke på att jag hade en tung inledning på säsongen och bröt nyckelbenet i maj, säger Erica.


Genom ett samarbete mellan Bodentravet, Skellefteåtravet, Lyckseletravet, Umåker och Solänget koras en gemensam Montéchampion 2020.

Det blir nu Skellefteås Erica Guldhag som tar hem den titeln efter en stenhård kamp med Umåkers Caroline Forsner.

Både Erica och Caroline slutade på sex segrar vardera i den här ligan. Det som avgjorde var att Erica hade en andraplats mer.

– Caroline Forsner har varit i ledningen nästan hela säsongen och det var i sista steget som jag kom ikapp, säger Erica.

Erica Guldhag hade sin bästa säsong någonsin ifjol med SM-guld och rekord i antal segrar, men inledningen på årets montésäsong blev inte vad hon hade hoppats på. I ett träningsjobb föll hon av en häst och bröt nyckelbenet. Därmed missade hon en dryg månad av säsongen, då högsäsongen med många tävlingar just hade dragit igång.

Sedan fortsatte missflytet. Ett par gånger fick Erica vända hem utan få tävla, då hennes uppsittningar blev strukna kort före start.

Men i augusti ramlade det in ett par segrar och sedan har Erica fortsatt att vara i främre träffen i många lopp.

– Efter nyckelbensbrottet har jag haft en bra resterande säsong. De sista månaderna har jag haft bra flyt i loppen, säger hon.

Det var förra tävlingsdagen på Skellefteåtravet som Erica klev upp i topp i montéserien i norr. Hon passade på då Caroline Forsner var upptagen av att rida SM på Åby.

På Skellefteåtravet vann Erica med Al’s Raging Ace (bilden ovan) i hästens montédebut. Detta efter ledning från start till mål.

– Jag hade testat Al’s Raging Ace i ett montéjobb hemma och han fungerade bra där, även om han hade lite motivationsproblem. Men det var en helt annan häst när han kom in på banan. Han visade bra löpskalle som kunde hålla igång hela vägen till seger, säger Erica.

I fredagens montélopp på Umåker satt Erica upp på Vic De Luxe som var minst spelad i fältet. Caroline Forsner hade sin gedigna stjärna Ariel T.Dream och behövde nå en bättre placering än Erica för att ta tillbaka förstaplatsen i montéserien.

När Vic De Luxe slutade trea och Ariel T.Dream blev femma stod det klart att Erica kan titulera sig Montéchampion 2020.

– Vic De Luxe är en bra häst i grunden, men hade bara gjort två sulkylopp efter ett jättelångt uppehåll och han insats var långt över förväntan i ett stenhårt gäng. Det blev en öppning på 1.07,3 första 500 och det var en fördel att vi inte var med där, säger Erica.

Eftersom Ariel T.Dream blev femma passerade det tioåriga stoet en miljon kronor i insprungna pengar i sin 131:a start. En milstolpe som Caroline siktat på ett tag.

– Efter loppet fick jag en kram av Caroline och hon sa att jag tycker om dig ändå. Även fast vi är bittra rivaler på banan så är vi bästa vänner vid sidan av, säger Erica och fortsätter:

– Caroline var såklart inte glad att jag passerade henne i montéserien, men det är så himla fint att Ariel T.Dream fick avsluta sin långa framgångsrika karriär med att passera miljonen.

Montésäsongen längst uppe i norr tar nu uppehåll i några månader över vintern.

– Jag tänker hålla igång ändå när tillfälle ges. Jag kommer att sätta upp mig som tillgänglig på banor som Bergsåker och Hagmyren, och får jag någon vettig uppsittning så kommer jag att åka ner även fast det blir långa resor, säger Erica.

Så här långt den här säsongen har Erica totalt vunnit sex lopp på 47 starter (sulkylopp inräknade). Hon har också åtta andraplatser och åtta tredjeplatser. I inkörda pengar har det blivit 281 427 kronor.

Genom att ta hem Montéchampion 2020 erhåller hon ett resepresentkort på 5 000 kronor.

Från Skellefteåtravets hemsida.

Publicerad måndag 19 oktober 2020. info@umaker.travsport.se