Ledaren: ”Fina lopp ikväll och lite tankar om 2021”

Det var med glädje som jag såg hur startlistorna utvecklade sig till denna dag. Tidigt var det många hästar anmälda och framförallt med hög sportslig kvalité. Bortsett från dubbeltravet i april, är detta förmodligen årets hittills bästa dag på Umåker.


Jättefina race!
I prisbudgeten hade vi utrymme att göra några satsningar inför hösten och vi valde då att höja upp några lopp lite extra denna tävlingsdag. Därför kör vi ikväll sex lopp med 50 000 kronor i förstapris. Jag tycker att vi fick ett bra gensvar på den satsningen och det anmäldes drygt 30 hästar som hade över 1000 startpoäng.

El Sueco och Lappbarry
Ikväll hedrar vi profilhästarna El Sueco och Lappbarry. De finns på omslaget och de presenteras på annan plats i programmet. El Suecos lopp är en intressant spårtrappa med 15 hästar av riktigt bra kvalité. Det blir säkert ett fartfyllt race, vilket jag tycker fulla spårtrappor oftast blir. Lappbarrys lopp är ett sprinterlopp med bilen, vilket också har god potential att bli fartfyllt. Här kommer startande gäster från Sala (Jörgen Westholm) i syd till Bodö (Morten Carlsen) i nord-Norge. 

STL Hagmyren
Mellan programmets tryckning och tävlingarnas genomförande kommer vi att ha tre tävlande i STL på Hagmyren. I Erik Graléns Minne startar Guli Major som har hittat finfina formen hos Anne-Mari Fjällström, delvis med hjälp av Emma Jonsson. I sulkyn får Mika Forss chansen för första gången. Thule Jonsson plockade hem ett nyförvärv från Stall Palema och det blev succé direkt. Rossi Palema mosade motståndet på Dannero och Thule spänner direkt båge mot Stig Engbergs lopp i Bronsdivisionen. Här får Mats E Djuse chansen i sulkyn. Thule har som bekant haft fina framgångar även tidigare med Palema-hästar som haft förnamn som Sven-Erik, Ludvig och Claes. Samtliga har nått miljonen och får Rossi vara frisk, lär han också göra det. Sedan har vi även Stall Grås From the Mine i E.J:s Guldsko – Gulddivisionen. Spårlottningen gav ett bra femtespår, men motståndet blev namnkunnigt. From the Mine har hittills inte brytt sig om vad motståndarna har haft för namn och jag tror inte han bryr sig här heller. Som oftast, är det Magnus A Djuse som kör skimmeln som Catarina Norqvist tränar. Måste skriva en rad om ”lillasyster” Love of Mine som gjorde ett mycket fint intryck i comebacken när hon vann från ledningen. Mycket intressant framtid även där.

Monté
Umåkers montédrottning Ariel T.Dream fortsätter tillsammans med sin ständiga följeslagare Caroline Forsner jakten på att nå miljonen. Det var nära senast och räkneverket står på 988 305 kronor. Det återstår några få månader kvar på tävlingskarriären, men visst kommer hon att greja det. Det ryktas om ett kommande ”distansförhållande” med självaste Readly Express till våren. Vad månde bliva? Readly Express har i alla fall fått en osedvanligt bra start på sin avelskarriär.
En bra sak 2020 med montén är satsningen på ett gemensamt montéchampionat för våra nordliga banor. Otroligt jämnt i toppen mellan Caroline Forsner och Erica Guldhag, där Caroline har fördel på fler tredjeplatser. Nytt montérace ikväll och varje framskjuten placering kommer att vara viktig i toppen.

En mindre bra sak 2020 för montén, får jag ta på mig. Min tanke med kallblodsmontén var god, men den föll inte väl ut. Jag ökade på med några fler lopp och lade dessa på tävlingsdagar som vi även red varmblodsmonté. För att ryttarna skulle få dubbla chanser. Bra, så långt. Däremot lade jag dessa kallblodslopp på breddloppsdagarna, vilket gjorde att kallblodstränarna valde sulkyloppen istället.

Vi får skruva på detta till 2021 och utvärdera tillsammans med banorna hur många montélopp som ska ridas. Vi har få aktiva ryttare och intresset att starta hästarna har stundtals varit ljummet. Synd, för det är bra med mångfald. Ikväll har vi i alla fall ett intressant montélopp över sprinterdistans.

Tävlingsplaneringen 2021
Det är glädjande nog klart med att vi får vår stora dag lördagen den 15 maj. Dessutom kommer vi att uppgradera juldagen med Winter Trot Classic från att vara en ”extra V75-dag” till en STL-dag med fullfärdiga STL-försök (högre prispengar) som kvalificerar till finalerna i början av 2022. Vi kommer också preliminärt att få ytterligare en tävlingsdag totalt sett, så vi landar på 27 dagar 2021.

Vi har (med rätta) fått en hel del kritik för tävlingsplaneringen 2020. Fokus låg på att få ett bra flöde för hemmatävlande under hela året. Det fick vi, men när våra grannbanor kommer igång med tävlande under sommaren blev det trångt i tävlingskalendern. Våra tankar från Umåkers perspektiv inför 2021 är att istället få till ett längre uppehåll under sommaren, för att öka tävlandet under övriga månader. Kanske vi tar ett uppehåll från STL den 15 maj till mitten av augusti när vi kickar igång med Golf i Hästväg och Boko Stables Hot’n Cold? Det enda vi vill är att det ska bli så bra som möjligt för hästägare och aktiva.

Håkan Persson
Sportchef/Kommunikatör

Publicerad tisdag 8 september 2020. info@umaker.travsport.se