Inför V86® (tisdag): Thules nya segerstaplare jagar fjärde raka

Om några veckor fyller han 80 år.
Men Thule Jonsson fortsätter att träna fram fina hästar. När V86® på tisdag avgörs på Umåker tar hemmabanans nestor ut segerstaplaren Gurra Palema.
– Han blir väl favorit här med tanke på de resultaten som han visat och det tycker jag att han ska vara också.


Fyraårige valacken 1 Gurra Palema (V86-8) flyttade från Skaraslätten till Västerbotten i vintras och onekligen tycks travaren trivas ypperligt i den norrländska luften. I regi Thule Jonsson har hästen plockat fem segrar sedan i maj och de tre senaste har kommit i rad. På tisdag väntar ett nytt framträdande då han lär få favoritrollen i Nya Umåkermästaren med 100 000 kronor till vinnaren.
– Jag har inget att klaga på med hästen i alla fall. Han har verkligen gått bra, ja hela tiden sedan jag köpte honom i månadsskiftet februari, mars. Men han hade trampat sig då, så han blev bort några månader innan vi kunde ta ut honom till start, men sedan har ju allt gått som på räls. Han trivs här uppe, men vem gör inte det?, säger Thule Jonsson som har sitt stall i Röbäck, bara ett stenkast från Umåkers travbana.
Gurra Palema verkar vara av det tuffare slaget. Samtliga de tre senaste segrarna har kommit från positionen utvändigt om ledaren. I sulkyn vid segrarna formkusken Sandra Eriksson som också sköter spakarna på tisdag.
– Han får mycket motion och lite snabbjobb emellan, det är så jag brukar lägga upp det. Hästen är stor och behöver få lite muskler på sig. Nu har han ju vunnit fem av åtta lopp sedan han kom till mig och varit tvåa en gång också, men jag hoppas i alla fall inte att jag sett botten i honom än…

Hur funkar det med innerspår nu?
– Jag önskade spår ett och nu fick vi det. Jag tror det ska gå bra, hästen är rätt så kvick ut och han har ju haft innerspår två gånger tidigare och spetsade båda gångerna. Han verkar vilja ha jämn fart hela vägen, han är inte så tvärspeedig utan mer stark av sig.

Det låter som det ska vara en bra vinstchans igen?
– Han är väl en av dem som ska vara med och göra upp om det i alla fall. Han blir väl favorit här med tanke på de resultaten som han visat och det tycker jag att han ska vara också.

Vad har du för planer framöver för hästen?
– Jag brukar säga att jag tar ett lopp i taget, men vi har ju V75 i Skellefteå i början av oktober och sedan är det även V75 på Solänget den 16 oktober. Får han fortsätta att vara så här fräsch och fin så kan det bli så att vi provar där. Men som sagt var, vi tar ett lopp i taget. Jag har varit med så länge i travet så jag vet att vad som helst kan hända.
Den 16 oktober förresten, det är inte vilket datum som helst. Då fyller nämligen Thule Jonsson 80 år. Kanske står Gurra Palema för födelsedagsfirandet då.

Publicerad måndag 30 augusti 2021. info@umaker.travsport.se