En skinka i förstapris när Umåkers bäste gör lillcomeback

I somras var han med om ett drunkningstillbud och har gått på mediciner.
På onsdagen är det dags för From The Mine att starta igen i ett jippolopp på hemmabanan Umåker - med en julskinka i förstapris.
- Jag håller nere förväntningarna – julskinkor finns ju på affären också, säger tränaren Catarina Norqvist.


Tio minuter i tolv på onsdagsförmiddagen släpps hästarna iväg i jippoloppet ”Julskinkan” – ett lopp som körts sedan slutet av 1970-talet på Umåker.
Så kallad fri handicap tillämpas i loppet och med Västerbottens bästa häst From The Mine som en av de startanmälda var det givet med dryga tillägg.
Håkan Persson, sportchefen på Umåker, ställer From The Mine med 80 meters tillägg i loppet där en julskinka utgör förstapriset.
Tränaren Catarina Norqvist:
- Det är ju ett provlopp egentligen och det är inte ens säkert att han klarar volten. Vi får se hur det går. Han har aldrig gillat voltstart. Det här är första gången han är på en bana sedan händelsen som höll på att kosta hans liv så lite allvarligt är det ju för mig trots att inramningen är festlig, säger amatörtränaren Catarina Norqvist.
From The Mine gick som en raket genom klasserna i V75 och vann en final i bronsdivisionen, dubbla (!) finaler i silver och gulddivisionslopp innan olyckorna började dyka upp.
Först var hästen illa ute för en koliksväng och fick strykas från Silverhästen på Solvalla i slutet av 2020, en final i gulddivisionen. I somras vattentränades From The Mine under sadel i havet då hästen blev rädd för något och reagerade med att dra ut på djupt vatten. Lungorna tog stryk och hästen har medicinerats.

”Vill hålla nere förväntningarna”
När Umåkers bästa häst nu dyker upp i anmälningslistan till Julskinkan är det fyra månader sedan nioåringen beträdde en bana senast.
- Samu Sundqvist kör och vi kommer att prata ihop oss om hur vi ska tänka. From The Mine har känts fin i långsamjobben en tid nu. Annars skulle jag inte ha gått ut i det här provloppet. Men därifrån till att han ska fungera. Nej, jag vill hålla nere förväntningarna, säger Catarina Norqvist, och tillägger:
- Julskinkor finns ju på affären också!
Umåker kör två Julskinkor på onsdagen. Skinkloppen för kallblod startar 11.30. Klockan 11.50 går varmblodens lopp. Lopp utan totospel och helt i mediaskugga utan direktsändning på atg.se.
Första upplagan av Julskinkan kördes någon gång i slutet av 1970-talet. Det var då byggherren och traventusiasten Gösta Carlsson med firman Byggprodukter i Umeå ville ordna något kul för leverantörer och kunder och uppfann konceptet.

Mikael Wikner, Kanal 75