Galna tider

Håkan Perssons ledare till tävlingarna 31/1: Inledningen på året brukar betyda galatider av olika slag. I vår bransch avlöser normalt sett travgalorna varandra. 2020 var inget normalt år, vilket avspeglar sig också på travgalorna. Vi på Umåker har bestämt oss för att köra en digital variant – direktsänd på YouTube. Om det blir galet eller galasuccé, återstår att se. Vi tänker i alla fall hylla två- och fyrbenta.


Nomineringarna till travgalan släpps i detta travprogram. Vi har ändrat om en del i kategorierna, vilket brukar ske från år till år. Det är ett relativt nytt beslut som är taget om att köra digitalt och vi har en del olika interna förslag på hur den ska genomföras, men det mesta lär sätta sig under kommande veckor. Sedan är det också spännande att se om tekniken kommer att fungera, men här kommer vi att få bästa tänkbara stöd från Franz Gerkman och Arne Ericksson. Det känns tryggt.

Mästerkusken Söderholm
Förra tävlingsdagen avgjordes Mästerkusken och Krister Söderholm tog hand om den titeln genom en resolut styrning bakom Darlington, som tränare Daniel Selin gästade med från Hälsingland. Spets och slut! Detta var andra segern i Mästerkusken för Söderholm. Den första kom 2007 med Spokesman (Åsa Näsman). V65-vinnarna den tävlingsdagen förutom Spokeman var Mjölner Stilig, Staro Umbrella, Nils Göran, Bowie Mant och Face the Evil.

Magnifik häst
Jag vill även skriva några rader om omslagspojken Magnifik Brodde (Ingemar Hultqvist) som segrade i Januarisprintern. Samu Sundqvist körde fram utvändigt ledaren och kunde reglera motståndet. Tioåringen visar tydligt att han fortfarande är att räkna med och enligt Samu var det 75-procentig form inför loppet. Underbart att se!

Prispengar 2021
Vi har räknat på prispengabudgeten för 2021 och återigen kommer vi att höja prispengarna på Umåker. Jämfört med 2020 kommer det att bli en ökning på nära 10% till 21 742 000 kronor och ambitionen är att dela ut lite mer än den summan som vi blivit tilldelade. Höjningen beror bl.a. på att vi kör en tävlingsdag mer,  vi kör en onsdag i augusti med spel på V86® och att juldagens ”extra V75:a” blir en STL-dag med försök, samt en del andra generella prisökningar.

Golvläggning
Vi börjar med att lägga golv för respektive tävlingsform. När vi kör våra två STL-dagar (med spel till V75®) är det lägst 50 000 kr i förstapris i ramloppen (inget P21-lopp). Vi har i augusti en dag med spel till V86 Xpress® som vi samkör med Örebro. Den dagen har vi som lägst 40 000 kr i förstapris (inget P21-lopp). När vi kör som huvudbana (med spel till GrandSlam75® eller V64®) kommer vi fr.o.m. mars ha lägst 30 000 kr i förstapris i alla lopp (exkl. P21-loppen). Övriga dagar och lunchtrav kör vi med lägst 25 000 kr i förstapris (exkl. P21-lopp). Sedan är breddtravet oförändrat med 10 000 kr i samtliga lopp.

Delning av lopp
Vi har i prisbudgeten tagit höjd för att skapa utrymme att dela lopp. För att vi ska kunna dela lopp krävs det att det efter alla förbehåll, finns kvar tillräckligt med anmälda för att få två fulla lopp.
Vi delar inte lopp på STL-dagarna eller lopp med förhöjd prissumma, samt 14/5 (Damklubbens Kväll) och 12/11 (Kallblodsdagen) när vi redan lagt till extra lopp.

Grand Slam 75® med dubbel jackpot
Det är fina pengar för spelarna att slåss om idag när vi kör Grand Slam 75®. Kallblodsloppet i högsta klassen har ett litet fält, men duellen mellan hemmahoppet Don Viking (Stefan Dellbro) och gästande B.W.Rune blir garanterat sevärd. En annan intressant duell blir mellan hemmahästarna som segrade på Winter Trot Classic, Walther På G. (Aleksi Kytölä) och Willmer Gel (Micael Ågren).

Apropå galna tider. Snön. Snacka om den så kallade ketchupeffekten när allt kom på en och samma gång.

Håkan Persson
Sportchef/kommunikatör

Publicerad måndag 25 januari 2021. info@umaker.travsport.se