Inför GS75®/jackpot: Sören med Vincennes-vibbar i fokus på hemmabanan

Han vann både Oaks och Breeders’ Crown med fartvidundret Vincennes 2011.
Nu hoppas Sören Lennartsson ha något liknande i stallet för framtiden, men redan på söndag är han i fokus när GS75® avgörs på hemmabanan Umåker där han har en kvartett ut från stallet.
- Jag har kört jobb med alla fyra starthästar under onsdagsförmiddagen och alla kändes faktiskt riktigt, riktigt fina, hälsar Sören.


Sören Lennartsson chockade många när hans Vincennes vann många stora lopp som tre- och fyraåring, men hästar som henne växer inte på träd och något liknande har inte riktigt kommit fram i stallet sedan dess. Förhoppningar inför säsongen finns dock.
- Jag har två treåringsmärrar som är riktigt fina. Den ena av dem kvalade redan som tvååring och är startklar nu, men jag ska slipa ytterligare och beräknar debutera henne i sommar någon gång. Siktet därefter är inställt mot de stora loppen i höst och jag har lite Vincennes-vibbar över Twins Lily, berättar Sören.
Det låter minst sagt lovande och utöver de ostartade treåringarna är det söndagens starthästar han har störst förhoppningar på inför året.
- Jag har inte så många hästar på listan, men hoppas att Vic de Luxe ska släppa till här inom kort. Dessutom hoppas vi kunna vara med på V75® både med Just Celebration och Conrads Gregor vad det lider, berättar Sören.

Kräver fast banunderlag
Alla tre ovan nämnda plus Wise Wind startar alltså inom ramen för GS75® på söndag och tre av dem kommer ut i epilogen av den spelformen. Vi börjar dock med stallets bidrag till GS75-4 där vinterspecialisten Vic de Luxe ska ut och röra på sig.
- Jag har varit lite inne på att han ska blomma ut igen en tid efter den svåra senskada som höll honom borta från tävlandet i drygt 1,5 år, men det har istället blivit två raka misslyckanden. Anledningen till detta är dock enkel – banunderlaget på Umåker har varit lite för moddigt vilket inte alls passar honom och blir det samma på söndag så stryker jag nog honom. Vi har testat två gånger nu utan att det fungerat och det är ingen mening om det bli likadant igen.
- Det verkar dock som att man börjar få banan åt det fastare hållet igen. Det har inte kommit lika mycket nederbörd den senaste tiden och jag är förhoppningsfull ur den aspekten.
- Läget blev ju också perfekt och då han är startsnabb är jag lite sugen på att se honom i ledningen denna gång bara han håller upp. Han är normalt ingen häst som galopperar och får han bara fäste tror jag att han kommer svara för en riktigt stark insats.
- Han är anmäld i vanlig vagn, men med dessa förutsättningar finns det ingenting att spara på och jag kommer ändra till en amerikansk sulky vilket han inte haft i sina fyra senaste starter, berättar Sören.

"Lördagshäst i grunden"
I epilogen har Lennartsson alltså tre hästar till start och förhoppningarna på Conrads Gregor har alltid varit stora, men tyvärr har hans karriär bromsats upp av skador.
- Conrads Gregor har jag alltid haft stora förhoppningar på, men han har dragits med mycket skador vilket stoppat upp karriären.
- Kapacitet finns det i alla fall i överflöd och han har mycket kvar att klämma ur sin kropp. Till följd av alla skador har det bara blivit 15 starter där han galopperat bort sig i sju. På de åtta felfria har han fem segrar och det säger väl en del.
- Vi kör dock bort alla poäng på söndag och därmed måste vi prioritera ett felfritt lopp. Därmed blir det en stabil avgång och sedan får Krister köra lite snällt. Visst kan han vinna om det klaffar, men resultatet är inte det viktigaste denna gång.
- Annars är jag bara glad att han kan starta så tätt inpå senast med tanke på att han var lite bakhalt när Oskar Florhed körde av banan efter comebacken senast. Då tänkte jag att han var skadad igen, men det var som tur bara bandaget som ”stasat” sig. Han fick helt enkelt bandagetryck och det gjorde ont när han skulle trycka ifrån vilket var anledningen till startgaloppen.
- Skönt nog var han haltfri redan dagen efter och han har tränat på jättefint utan att vi märkt minsta skavank inför detta. Därmed är det bara att testa igen och detta är en lördagshäst i grunden, men vi tar en sak i taget nu.
- Han är precis som Vic de Luxe gynnad om banan blir åt det fastare hållet på söndag och till denna start växlar vi dessutom ner vagnmässigt – från amerikansk till vanlig, berättar hemmatränaren.

Bästa chansen
Övriga två deltagare är alltså Wise Wind samt Just Celebration där han har klart högst förhoppningar på den sistnämnde – både inför söndagen och framöver.
- Wise Wind är duktig på att hänga med och tjäna pengar, men radar inte segrar och får nog tufft att vinna även på söndag. Med honom är vi nöjda om vi får en vettig slant.
- Däremot tycker jag att Just Celebration är min bästa chans både i loppet och på hela tävlingsdagen. Detta är en underskattad häst som varit på pallen i tio av 25 starter, men ändå inte riktigt fått sitt erkännande av spelarna. Han delar ofta ut höga odds och varför förstår jag faktiskt inte riktigt.
- Han har gjort tre strålande lopp på raken. Senast på V75 på juldagen fick han sen lucka och sköt till bra, medan han vid de två raka segrarna innan – om än i enklare sällskap – imponerade kolossalt.
- Visst kan man hänvisa till att motståndet inte var det tuffaste, men man måste samtidigt kolla på hur han vunnit loppen. På Bergsåker såg han inte ens ut att få pengar varvet kvar, men tog tag i grejerna rejält när Sandra V Eriksson ställde på och gången innan på Umåker hade jag 06-fart på sista långsidan när Sandra gasade.
- Vi har inte haft några lopp att plocka ut honom i efter senast, men det var samma upplägg inför den starten på V75 och jag är inte ett dugg orolig för formen – han känns jättefin, avslutar Sören som har en hektiskt tävlingsdag framför sig på söndag.

Publicerad fredag 29 januari 2021. info@umaker.travsport.se