Mästerkusken och 2020

Håkan Perssons ledare till tävlingarna 15/1: "Ikväll ska Mästerkusken avgöras. Det är den 23:e upplagan av loppet. Hemmahästen Conrads Gregor (Sören Lennartson) har segrat förut, 2019 med Magnus A Djuse. I år får han Oskar Florhed i vagnen. 2020 är på många sätt ett år som vi kanske inte blickar tillbaka på med allt för blida ögon. Ett år som vände upp och ner på många förutsättningar. Det fanns även godbitar, men nu blickar vi framåt."


Kuskchampion för andra året i rad blev 20-årige Magnus A Djuse. I år har han även tagit championaten på förra hemmabanan Östersund och på vår norra grannbana Skellefteå. Han summerade 2020 med 1449 starter, 197 segrar och över 20 miljoner inkört. Det är en makalös utveckling och otroliga siffror. Ett resultat av detta är också att Magnus ikväll står över våra tävlingar, för att istället köra V75 på Jägersro imorgon. Flygförbindelserna i dessa tider gör det omöjligt att köra Umåker fredagkväll och sedan hinna ner till Jägersro på lördag. Samma val gör formtoppade Ulf Ohlsson som tog hem det allsvenska kuskchampionatet 2020 med 322 segrar.

2020
Det var ett speciellt år. Vi har en del godbitar att ta med oss. Personligen tänker jag på Gulddivisionssegrarna för From the Mine (plus Silverfinalen!) och Selmer I.H. ”Mr Still Going Strong” - Thule Jonsson som vann STL-lopp med två hästar, Jagger Boko och Rossi Palema. Stefan Dellbros framgångar med Donnan-avkommorna, Don Viking (Monté-SM-guld, m.m.) och Wild Donnan (landets segerrikaste kallblodssto). Normalt hade planeringen för ”Årets Travgala” varit i full gång vid det här laget, men det rådande läget gör att en sådan knappast är genomförbar på ett traditionellt sätt. Vi får fundera på hur vi ska kunna hylla fjolårets framgångar.

Årspremiären
Vi körde vår årspremiär med ett lunchtrav förra veckan. Mats E Djuse tog taktpinnen i kuskchampionatet när han tog en trippelseger. Två av vinnarna tränades av Markus Pihlström, Loaded Noah och Hottentoy, samt Robert Dunder-tränade Shut Up and Dance. Vi fick en glad hemmasegrare i Robert Kärrman. Han satte dit egentränade Lill Elden som äntligen fick ta sin första seger. Robert var även trea med Kaksi Can, trots galoppinslag under vägen.

Joakim Rupertsson
Apropå glada vinnare, fick vi se Joakim Rupertsson ta sin första kuskseger när han åkte ner på Bergsåker med stallets (Mats Gällerstedt) Vännfors Grynet. Travet är unikt, när ”Jocke” i sitt livs andra start fick ställas på startlinjen mot en allsvensk kuskchampion i Ulf Ohlsson och gränslöst rutinerade Torbjörn Jansson – och dessutom vinna över dessa! Intervjun i ATG Live efter loppet var fantastisk. Grattis Jocke!

Kvällens tävlingar
Vi har Mästerkusken som största lopp med 50 000 kronor i förstapris. Alltid lite spännande när en del hästar får prova nya kuskar. Umeåägde (Qvickstart HB) Shut Up and Dance får sin tränare Robert Dunder i vagnen och får nog bära favoritskapet här. Snabbloppet ser intressant ut med Cupido Sisu mot Callela Leonard som stred mot varandra senast i Boden. Vi kryddar med hemmahoppet Magnifik Brodde och Solvallagästen Highspeed Call. Formhästen Sambucus P.R. skrällde förra tävlingsdagen, men nu är det lite tuffare. Nämner också de två fina kallblodsloppen på kupongen, bl.a. en jämn spårtrappa som det säkert blir körning i.

Banunderlaget
Bankommittén tog beslut i förra veckan, att vi ska köra på grusbana i vinter – till skillnad från de senaste åren när vi kört på isad vinterbana. Det finns som alltid två läger om vad som är bäst. Hittills har årets vinter varit relativt mild och förra årets vinter höll på att ställa till det för oss vid ett flertal tillfällen. Det var verkligen ”på håret” att vi skulle kunna köra tävlingarna. Hade vi kört dagen innan eller dagen efter, hade det inte gått. Nu var vädergudarna med oss på tävlingsdagarna och vi kunde köra som planerat.

Covid-19
Vi vädjar från Umåkers sida att alla respekterar de regler som gäller på tävlingsdagarna. Håll inte på att utmana och försöka tumma på de regler som gäller, och de reglerna gäller för alla. Förra tävlingsdagen fick vi återigen avvisa personer från stallbacken som inte hade där att göra. Förstör inte för alla de som sköter sig, så att vi får fortsätta köra våra tävlingar. Håll i – Håll ut!

Håkan Persson
Sportchef/Kommunikatör

Publicerad måndag 11 januari 2021. info@umaker.travsport.se