Inför V75® (dubbeljackpot): ”Han kommer att bli som en katapult”

Franklin Face brukade tidigare vara väldigt snabb från start.
Hos Joakim Elfving har han inte visat samma takter.
Nu ska det bli ändring på det.
- Det kommer att bli full laddning, säger Rommetränaren som gör en spännande utrustningsändring...


Joakim Elfving dubblade under förra året antalet hästar på sin träningslista och nu ligger antalet konstant kring 70 hästar. Segerprocenten håller också i sig och Joakim Elfving är stolt över att stallets hästar vinner mer än vart femte lopp de ställer upp i.
- Stallformen har varit bra i ett par veckor och nu när vädret stabiliserats så har vi kunnat tränat kontinuerligt. Hästarna känns klart uppåt och det känns som att de är riktigt på gång. Hela bunten är där man vill att de ska vara.
En stor del av framgången tillskriver Joakim Elfving de fina träningsmöjligheterna som gården Rommeholen erbjuder. En av de första sakerna Joakim Elfving gjorde när han flyttade till gården 2017 var att anlägga en djupsandsbana och hästarna som tränar där blir ordentligt genomtränade. Gården ligger bara ett stenkast från Rommetravet och de hästar som inte tränar i djupsandsbanan har hela Rommetravets utbud av banor att tillgå.
På lördagen avgörs V75® i Umeå och omgången har kryddats ordentligt med dubbeljackpot och en ensam vinnare med sju rätt kan belönas med 58 miljoner kronor.
Joakim Elfvings hästar åker från stallet i Borlänge redan på fredag och resan till Umeå är cirka 60 mil lång.
- Varken Franklin Face eller Qeen Roc har övernattat borta i min regi, men de är förnuftiga hästar och jag tror inte att det ska vara några bekymmer för dem, säger Joakim Elfving.
Bäst chans tycker Joakim Elfving att Franklin Face har som startar i V75-5.
- Han känns jättefräsch och fin.

Ändrar huvudlag
I sitt senast lopp gjorde Franklin Face en slät figur då han fick springa i dödspositionen utvändigt ledaren på en regnkladdig bana och han galopperade som slagen in på upploppet. Men Joakim Elfving tar inte så hårt på den insatsen.
- Jag tror inte Franklin Face ska ha den typen av lopp och banan passade honom inte. Jag är absolut inte orolig för formen.
Franklin Face har tidigare utmärkt sig som en häst som är väldigt snabb från start, men det har vi inte sett så mycket av på sistone. Varför då?
- Hos mig har han bara tävlat med öppet huvudlag. Men på lördag sätter vi på honom ett stängt huvudlag och då tror jag att han kommer att bli som en katapult.
Du låter optimistisk?
- Ja. Han fick ett önskespår, det är kort distans, han kommer att gå med stängt huvudlag och tävla barfota runt om. Det kommer att bli full laddning, säger Joakim Elfving.

Redan inkvalad till finalerna
I V75-2 startar Qeen Roc. Förra året vann hon inte ett enda lopp, men i år har hon inlett starkt med två raka segrar innan hon senast galopperade i en långt utdragen spetskörning.
- Qeen Roc har utvecklats jättemycket i vinter när hon tränat på i sandbanan. Hon har lagt på sig mycket muskler och det är en helt annan häst jämfört med I fjol, säger Joakim Elfving.
- Det blev helfel senast och det är bara att glömma. Hon känns jättefin i träningen efteråt. Men hon är redan inkvalad till finalerna som körs under elitloppshelgen så läget är inte inte helt tokigt. Hon får smyga med och gå till slut och behöver en hel del tur för att komma in i loppet.

Publicerad torsdag 13 maj 2021. info@umaker.travsport.se