Inför V75®(dubbeljackpot): Lättad derbyvinnare i Berth Johanssons Memorial

Trots förlust som dunderfavorit var Robert Bergh nöjd med Hail Mary i lördags.
Till helgen tar derbyvinnaren nya tag i Berth Johanssons Memorial - med mycket lättare skor på framhovarna.
- Nu kommer han tävla med 50-60 procent av vikten, berättar Bergh.


Det är högklassiga tävlingar som väntar på Umåker på lördag. Både Guldbjörken för den äldre eliten och femåringsloppet Berth Johanssons Memorial ska avgöras inom V75®. Startfälten håller mycket hög sportslig nivå och framför allt har loppet som hedrar Umeås kanske främste travtränare genom tiderna lockat riktiga fixstjärnor. För första gången sedan de i september slutade etta och tvåa i Svenskt Travderby ska Don Fanucci Zet och Hail Mary ställas öga mot öga. Den förstnämnde kommer från seger, men Hail Mary fick efter sju raka fullträffar segerraden bruten i lördags. Från ledningen fick han ge sig mot Rotate i spurten.
- Men jag var faktiskt jäkligt nöjd med honom på många sätt, säger Robert Bergh i podden ”V75® - Lördag hela veckan”, och förklarar nederlaget med att hästen gick med för tunga framskor.
- Jag korrigerade och lade tyngre skor på honom och tog bort ett par boots, för jag tänkte att han skulle bli lite smidigare när han slapp springa med dubbla boots.
- Det var nästan en tabbe av mig, att ha så mycket vikt på honom. Han kunde inte freda sig utan det vart bara två jätte ”moon boots” fram på honom när han skulle speeda undan. Men jag var nöjd. Han var spänstigare, rappare, piggare. Så allt var som jag ville förutom att jag hade gjort fel på skoningen. Nu kommer han tävla med 50-60 procent av vikten, det vill säga någonstans runt ett halvt kilo istället för över ett kilo på framhovarna.

Fick rätt vibbar
Att topptravaren startar med endast en veckas mellanrum är ingenting som bekymrar hans tränare.
- Alltså, det är ju så här att han blir mycket bättre nu, han gillar det här att komma igång och starta. Så det här är perfekt och visst har jag haft det här med mig. Det var bara det att jag ville känna att han var förbättrad och att jag kände bra vibbar på honom. Men jag hade tänkt ett tag på Umeåstarten.
Hail Mary startar med nummer nio bakom startbilens vingar och distansen är 2 140 meter.
- Bakspår är inget problem men det klart att det blir andra saker som spelar in, vad som händer i loppet och sådär. Jag kan ju vara en glad tvåa igen, om man säger så. Det är bra hästar och ett lurigt läge, men ibland har man tur och rinner igenom lite från start och då är det jättebra med nio. Så det är svårt att säga. Men det vore synd att hamna i fjärde par utvändigt eller något sådant.

”Kommer vara bättre på lördag”
Det är dubbeljackpot på V75 och enligt prognosen kommer sjurättspotten uppgå till 58 miljoner kronor. Robert Bergh har ytterligare två hästar till start inom V75 men från spår tolv i Guldbjörken är knappast Mindyourvalue W.F. (V75-3) något för spelarna. Navona (V75-2) har en desto bättre uppgift på pappret. Hon startar från spår tre i volten i ett försök i diamantstoet och kommer närmast från en andraplats.
- Hon hade varit ifrån lite och kommer vara bättre på lördag. Hon blir liksom stor och tung när hon vilar lite grann så fast det såg segt ut från sidan var hon mycket bättre än vad jag trodde. Hon gick med öppet huvudlag också men nu åker det helstängda på igen, så att hon blir lite alertare. Jag tror att det kommer göra väsentlig skillnad.

Publicerad måndag 10 maj 2021. info@umaker.travsport.se