Inför GS75®: Spännande söndag för Stall Ratu

Stallets stora stjärna lär bli svårstoppad och hans lillasyster gör comeback efter ett årslångt tävlingsuppehåll.
Dessutom gör deras lovande stallkompis intressant årsdebut.
Stall Ratu har en spännande söndag framför sig när hemmabanan Umåker arrangerar GS75®.


Stjärntravaren Selmer I.H. (GS75-6) kommer bära ett blytungt favoritskap när han på söndag gör den tre mil långa resan från byn Ratu till travbanan i Umeå. Och inte undra på det. Hästen, som slog igenom redan som unghäst, utvecklas fortfarande och som sjuåring tycks han vara bättre än någon gång tidigare.
- Han är under ständig utveckling och oavsett prestation han gör i loppen är han aldrig trött, säger Anna Eidegren Beijar, hästskötare och talesperson för Stall Ratu.
Den forne Breeders’ Crown-vinnaren tog karriärens första seger i Svenska Travligans gulddivision i december och senast var han mycket tapper tvåa efter ett tungt lopp utvändigt om ledaren.
- Han är så duktig varenda gång så man kan knappt tro att det är sant. Senast var han hur bra som helst men hade inte en chans att växla tempo när J.H.Mannerheim kom där på utsidan den sista biten efter ett smyglopp.
Den här gången är distansen ovan. Selmer I.H. har startat över 1 640 meter tre gånger tidigare och det har resulterat i en seger, en tredjeplats och en galopp.
- Jag håller honom kanske lite bättre på medeldistans och 2 600 meter, men han gör alltid bra lopp och han har ett bra spår, så det blir nog bra.

Tillbaka efter semester
I.H. står för Ingemar Hultqvist, mannen bakom Stall Ratu. Han är ansvarig tränare för hästarna och även ägare och uppfödare till Selmer I.H:s lillasyster My Way I.H. (GS75-2). Den senare ska nu göra comeback efter ett årslångt tävlingsuppehåll.
- Hon hade problem med halsen och blev opererad. Sedan gjorde hon några starter men fungerade inte riktigt och uppträdde väldigt nervöst. Så vi bestämde att hon skulle gå till avel och hon var nere på Brodda (Stuteri). Men hon blev inte dräktig så hon fick komma hem igen och vi tränade igång lite försiktigt. Nu är hon lugn och fin och andas bra, så det var bra med semester för henne, säger Anna Eidegren Beijar och skrattar.
När My Way I.H. nu är tillbaka på tävlingsbanan startar hon med 20 meters tillägg över grunddistansen 2 140 meter.
- Om hon funkar även i tävlingssammanhang får vi se men än så länge känns allt positivt. Hon ska smygas igång så att vi ser att allt funkar. Voltstart kanske kan bli lite snurrigt för henne men förhoppningsvis går hon iväg felfritt och kan smyga med.

”Aldrig sprungit sig trött”
Dante Godiva (GS75-1) har inte heller tävlat på ett tag. Han inledde karriären strålande och hade vunnit 9 av 17 lopp när det i höstas gick grus i maskineriet. Efter tre misslyckade lopp fick han gå till vintervila.
- Han fick det inte riktigt att fungera och vi vet inte riktigt varför. Men vi valde att sluta starta och kastrera honom. Sedan dess har han tränat på.
Dante Godiva var, precis som Selmer I.H. och My Way I.H., inne på Umåker och gick jobb under onsdagen. Men det handlade inte om några vässande urblåsare utan lugna rutinjobb.
- Vi åkte till banan mest för att vi har halvdåligt att köra på hemma. Vi ville kolla läget och se så att allt fungerade. Alla tre hästarna var fina och Dante Godiva var lika cool som vanligt. Men han har absolut ingen toppform utan ska också smygas igång lite försiktigt.
Femåringen startar med startnummer elva bakom bilen i ett lopp över 2 640 meter.
- Han är ingen supersnabb häst utan mer stark så distansen är positiv. Han har aldrig sprungit sig trött hittills så vi hoppas att han ska fungera och fokusera mer på att tävla i år. Vi har ganska höga förväntningar på honom.

Så för att summera det här för spelarna kan vi säga att ni har ett hett segerbud i Selmer I.H. och att de andra två går ut mest för att komma igång med tävlandet och få lopp i kroppen?
- Ungefär så är det väl men det är inte så att de andra två inte är väl förberedda. De har inte toppform och har inte tävlat på länge, därför ligger vi lågt, men det är fina hästar.

Publicerad torsdag 4 mars 2021. info@umaker.travsport.se