V75®: Topprestation av Olly Håleryd

Galopp i spetskörningen. Men Olly Håleryd gav inte upp för det.
Ove A Lindqvists fina fyraåring stod för en femstjärnig insats när V75 Winter Burst® kördes på Umåker.


Tränaren Ann-Catrin Frisk och sambon Ove A Lindqvist har något extra i Olly Håleryd.
Det fyraåriga stoet stod för en insats som renderade högsta betyg. Hästen, som i sin senaste start var trea i Diamantstoets final på Solvalla, infriade med bravur favoritskapet i juldagens race på Umåker. Olly Håleryd tog sig initialt snabbt till ledningen, men när stoet in i första kurvan rullade över i galopp tänkte nog de flesta att slaget var över.
Fast så var fallet inte riktigt. Olly Håleryd tog sig tillbaka in i loppet och först när hundra meter återstod hittade man fritt i fjärdespår över upploppet. Då avslutade Trixton-dottern sylvasst – och hann fram till segern. Den första säsongen på tävlingsbanan har därmed resulterat i seger i hälften av de tio starterna.
– Jag hade gett upp hoppet och körde invändigt, men så fick hon luckan och spurtade dit. Jag behövde inte rycka propparna och hon var väl nästan okörd. Sedan är det väl slutsnackat om att hon inte kan öppna något…, sa Ove A Lindqvist som tillade att Olly inte trivdes med broddar och härmed gör bokslut för året.  

Selmer I.H fixade det – med målfotoseger
Eftermiddagens största favorit fixade det. Vi pratar om Gabriella Laestanders vinterkung Selmer I.H. som tog femte raka.
Men någon lätt seger blev det inte. Selmer I.H., som trots nummerbricka tolv, tog sig till ledningen efter ett halvvarv, var ordentligt utmanad hela vägen till mållinjen av Hierro Boko och Hannu Korpi. Den senare stred helhjärtat, men kunde inte ta sig förbi. Målfotot var i favör Selmer I.H. Vi noterar också att kusken Samu Sundqvist därmed tog hem kuskchampionatet på Umåker.
Mer eller mindre spel mot ett mål i Ess Express Minne för kallbloden.
Vinnaren, i överlägsen stil, hette nämligen Klocksve Adrian. För Sandra Eriksson höll hästen enkelt ut ledningen från sitt innerspår, stack undan genom den sista kurvan och vann sedan fullständigt ohotad då varken favoriten Brageson eller någon annan hade något att sätta emot. Ralf Johansson, med licensen i Boden, tränar tolvåringen.
– Det gick ju riktigt bra det där…Det kändes som att det var vår chans, att få några längder in på upploppet. Hästen håller farten bra, men är inte så tvärspeedig, sa Sandra Eriksson.

Twins Lily vann duellen – dubbel för Djuse
Häftig tvåhästarsduell i den fjärde avdelningen av V75®.
Twins Lily i ledningen, Olea Håleryd hela vägen uppvaktande på utsidan. Loppet handlade helt om de båda stona. Den sistnämnde såg kanske ut att ha greppet när man travade in över upploppet, men ledande Twins Lily vägrade att ge slaget förlorat – och kontrade sig tillbaka i sista stegen. Magnus A Djuse körde vinnaren som ordnade en hemmaseger åt tränaren Sören Lennartson.
– Det såg lite segt ut i sista sväng, men de hade ju både ”norsken” och propparna kvar och hon svarade jättebra på dem. Så de satt väl bara där och bevakade…, sa en glad Sören.
Magnus A Djuse, på väg mot titeln i den allsvenska kuskligan, noterades för ytterligare en seger.
Djuse tog nämligen sin tredje seger i Lappbarrys lopp, efter en fint avvägd styrning med Björn Karlssons Bokli Rapp N.O. Länge ledande Nordvinn fick ge sig kort före mål, för åttaåringens tunga avslutning i spåren.

Fin juldag för Forss och Salmela
En riktigt rejäl prestation levererade M.T Oberon i Vårbjörken, som inledde V75®.
Loppet öppnades i snabbt tempo där Aperfectdream höll upp ledningen, vilket föranledde att M.T Oberon fick vandra som första häst utvändigt ledaren. Den uppgiften redde dock valacken från Petri Salmelas stall ut – och avgjorde till slut säkert i slutstriden för Mika Forss.
Firma Forss och Salmela var förresten på hugget denna juldag.
Några lopp senare slog man till igen. Femårige Marttistrip har utvecklats till något av en segermaskin. Här kom hästens fjärde raka. Mika Forss hittade fint igenom från det bökiga utgångsläget, sände till attack 600 meter kvar och plockade sista biten ned en tapper Itso Sisu, som gjort jobbet utvändigt.
Sju rätt betalade 8544 kronor. Sex rätt 124 kronor och fem rätt 18 kronor.
V75 Winter Burst® tar sin fortsättning under annandag jul med STL-finaler från Solvalla.

Publicerad söndag 25 december 2022. info@umaker.travsport.se