Ledaren

Här kommer Håkan Perssons ledartext till travprogrammet på söndag, 13 mars.


Efter en månads uppehåll drar vi igång vårsäsongen. Nu är isen riven och gruset framme. Glädjande med välfyllda startlistor som ger en intressant tävlingsdag.
Snabbloppet är kronan på verket med nio ”tusenpoängare” och färske Gulddivisionsvinnaren Spickleback Face som gästar tillsammans med sin tränare Daniel Wäjersten.

Skyltsöndag på sommarbana
I början av mars rev anläggningspersonalen bort isen från banan och idag får vi köra på en sommarbana för första gången i år. Det är alltid lite speciellt och en doft av att våren är i antågande. Vi kör idag ”skyltsöndag” med våra skyltsponsorer inbjudna på Travrestaurangen. Där systrarna Hamberg idag serverar en buffé till ett riktigt bra pris. Välkommen till Travrestaurangen!

Mästerkusken och Schyssta kusken
Förra tävlingsdagen avgjordes två ”kusklopp”. Mästerliga mästerkusken John Östman tog med Eskimo Brother hem Mästerkusken för sjätte gången. Imponerande! Ricky Eklund gästade från Solänget och ledde runt om med egentränade Mogge Hall som levererade en jätteskräll. Därmed gick titeln ”Schyssta kusken” till Ricky. Vi tackar återigen Företagsresor och Menhammar Stuteri för samarbetet i samband med kuskloppen.

Sportsliga förändringar 2022
Jag ska lite kort peka på några sportsliga förändringar inför 2022.

  • Inga P21-lopp. Breddloppen och P21-loppen upplever jag ha krockat lite med varandra. Det har ofta blivit få anmälda. Därför vill jag pröva att plocka bort P21-loppen från vanliga tävlingsdagar. Oftast kommer de flesta hästarna med i loppen i alla fall.
  • 20 000 kr i lägsta klassen. En ekonomisk konsekvens av att ta bort P21-loppen är att det blir ett lopp med 20 000 kr i förstapris i lägsta klassen (varvar mellan raserna).
  • Hemmaföreträde. En gång i månaden (exkl. maj) kommer vi att köra ett lopp för vardera rasen i lägsta klassen med företräde för 4-5 hemmahästar. Detta är för att orutinerade hästar ska ha en bättre chans att komma med i lopp på hemmaplan i början av karriären.

Trivselkväll med prisutdelningar
Det blev en del turer fram och tillbaka med restriktioner under vintern. Travgalan ställdes in. Nu testar vi en lättsammare lösning detta år med en trivselkväll där vi samtidigt kör en prisutdelning till de främsta från 2021. Omröstningen om vilka som ska vara nominerade och pristagare är utförd bland de med licens på Umåker. Dessa finns nämnda på sidan 6 i dagens program. Trivselkvällen är onsdag 30 mars på Travrestaurangen. Biljetterna köps via tickster.com och kostar 150 kr. Då ingår en buffé från de nämnda systrarna Hamberg.

Dubbeltravet
Förberedelserna inför dubbeltravet i maj (13-14) är påbörjat. Det som är beslutat är att vi kommer att ha fri entré på fredagen. På lördagen kommer vi att låta Svensk Travsports årskort att gälla. Vi sänker i år entrépriset till 100 kr (tidigare 150 kr) och då ingår travprogrammet. Inga fribiljetter kommer att delas ut. Restaurangplatserna till dubbeltravet släpps på tickster.com på måndag 14 mars.

Välkommen till Skyltsöndagen!
Håkan Persson
Sportchef/Kommunikatör

Publicerad måndag 7 mars 2022. info@umaker.travsport.se