Nya rutiner vid fystest för Monté

Svensk Travsport ändrar i reglerna för fystest inom monté. Det kommer från och med nu att vara möjligt att ersätta det ordinarie löptestet med ett ridtest. Förändringarna har skett i samråd med SMC och samtliga travbanors licensutbildare. Det är numera möjligt att välja mellan löpning eller ridtest.


Svensk Travsport har i ett nära samarbete med ordföranden i SMC Camilla Alsén tagit fram nya regler för att behålla montélicensen. Det är de fysiska proven som får ett nytt alternativ. Något som licensutbildare på travbanorna också har varit med i diskussionen om. Det är fortfarande möjligt att genomföra löptestet men du kan även välja att ridtest. De nya reglerna är aktiva från och med idag.


För att behålla montébehörigheten gäller särskilda krav på godkänt fystest för den som ridit färre än 20 totalisatorlopp kalenderåret innan. Fystest genomförs tillsammans med utsedd licensutbildare på respektive travsällskap. Ordinarie löptest som ingår i fystestet kan ersättas med ett ridtest enligt följande:
- Värmning, provstart och ridning 2140 meter i lägst 1.30-tempo.
- Ritten ska ske med hög säkerhet, god balans och god sits.
- Ryttare skall ha egen häst eller ordna häst själv.
Licensutbildare på respektive bana bestämmer om ridtestet är godkänt eller inte.

Publicerad fredag 18 mars 2022. info@umaker.travsport.se