Tack för allt, El Sueco!

Vi har nått av beskedet att sagohästen El Sueco har travat vidare till de evigt gröna ängarna.
Vi minns en fantastisk individ som tog 20 segrar, varav fem inom V75. Han tjänade drygt 2,1 miljoner och charmade oss alla tillsammans med sin ständiga följeslagare Kia Wiik.
– Han var som en unghäst i sinnet in i det sista, även om han hann fylla 17 år.


Kia Wiik som numera jobbar som produktionsledare i ladugården på anstalten i Sörbyn.
– Här trivs jag superbra, hälsar Kia som på lunchrasten berättar om hästen som blev en livskamrat och gav henne oförglömliga upplevelser – El Sueco.
– Han var en som en unghäst i sinnet in i det sista, även om han hann fylla 17 år. Det var en speciell häst och han fick gå i sin egen hage ända sedan han kom till mig 2010. I sommar har han fått gå i gräshagen och ha det bra. Jag körde honom i somras och då kom det många tårar.

I en intervju med Expressen 2021 av Josefin Johansson beskrev Kia hur deras gemensamma resa startade, i en period i livet då hon mådde dåligt.
– Vi var kanske två trasiga själar som hjälpte varandra.

Det uppstod kärlek vid första ögonkastet. El Sueco kom till Kia i januari 2010 som ostartad och nybliven femåring. Han kvalade in i slutet av månaden och debuterade på hemmaplan två veckor senare. El Sueco vann i debuten, överlägset med nio längder, trots en galopp. Han var obesegrad efter fem starter, innan han debuterade inom V75 på hemmaplan i april samma år. Då rekordsänkte han och tog en hedersam tredjeplats från svårt utgångsläge.

I augusti samma år var det dags för första V75-segern när de segrade på Skellefteåtravet. Sedan rullade sagan på och El Sueco klättrade i klasserna. Han segrade i Silverdivisionens final på Solvalla under Kriteriehelgen 2011. El Sueco gick hela vägen till Gulddivisionen. I högsta klassen tog han bl.a. en andraplats i Gösta Bergengrens Minneslopp på Bergsåker och en tredjeplats i Smedträffen på Eskilstuna.

Alla sagor har sitt slut, även denna.
– Det har varit väldigt jobbigt att ta ett beslut, men vi har valt att avsluta medan han mår bra. Det är skönt att veta att han hade det bra in i det sista. Ett värdigt avslut, efter en härlig tid som pensionär.

På juldagen i samband med Winter Trot Classic kommer El Suecos Minneslopp att köras för högsta klassen med 100 000 kr i förstapris när Umåker arrangerar tävlingar med spel på V75®.

Vi tackar en klok häst som givit kretsen kring honom många fina upplevelser och minnena efter honom kommer att leva vidare. Även för oss som fick följa honom på lite avstånd.
Vila i frid, bäste El Sueco!

Text: Håkan Persson
Foto: Jenny Rehnman

Faktaruta
Född 2005, på nationaldagen
e. Calvin Capar – Otilia Sund e. Sugarcane Hanover

Rekord: 1.11,2ak
Intjänat: 2 114 863 kr
87 starter: 20-6-10
Största seger: Silverdivisionens final med 300 000 kr

Ägare: Rönnqvists Lantbruk AB, Nordmaling
Tränare: Kristina Wiik
Uppfödare: Suzanne & Anders Hansson