Vässat för ett julhattrick

Vissa evenemang betyder mer än andra.
Som juldagen på Umåker till exempel.
- Jag har siktat mot den här tävlingsdagen i ett halvår, säger hemmatränaren Sören Lennartson.


Winter Burst drar vidare till den numera traditionsenliga juldagen på Umåker.
En tävlingsdag som kom till och fick status som V75® 2016.
För Sören Lennartson har den vuxit fram till vinterns stora mål.
Och han har lyckats väl, även om det krävde några försök.
2018 var han tvåa med Conrads Gregor, knappt slagen från dödens till 27 gånger pengarna.
- Jag minns det väl. Det var nära och hästen som slog av honom gick ut snävt. Kusken fick böter och hade lika gärna kunnat blivit diskad. Men min häst var jättebra och vi var glada för andrapriset, minns Lennartson som var trea med samma häst året efter.
2020 stod hoppet till Just Celebration som spurtade sylvasst efter sen lucka men också fick nöja sig med silvret.
Men därefter har det burit av till vinnarcirkeln. 2021 vann Just Celebration till 12 gånger pengarna efter att ha blåst ner konkurrenterna längst ut i banan för Ulf Ohlsson.
I fjol var hästen ute i högsta klassen och fick nöja sig femtepriset via en rejäl spurt i skymundan bakom Selmer I.H. – som fått bestämma farten till 1.17,6 första varvet och sprintat undan i 1.10-fart.
- Han gick riktigt bra, men som loppet blev kört var det hopplöst, säger Lennartson som ändå fick segerskåla sedan hans andra starthäst Twins Lily spårat hem Vinterstoet som favorit.
- Det var verkligen jättekul. Vi är ett gäng som brukar gå ut och äta på en dansrestaurang efter tävlingarna varje år. Jag är uppväxt med att Umåker tävlade på annandagen, men sedan man bytte till juldagen och fick V75 så flyttade vi middagen dit istället. Det är en väldigt trevlig tradition och ännu trevligare blir det förstås när man har en seger att fira.

Obesegrad på isbana
Om det blir segerfirande för tredje året i rad återstår att se, men tvivla inte på att Lennartson gjort sitt yttersta för att ha sina hästar i toppform just den här dagen.
- Det har jag absolut. Man kan gott säga att jag har siktat mot den här tävlingsdagen i ett halvår.
Hästen som ser ut att ha störst chans på pappret är Twins Lily som ska försöka försvara sin titel i Vinterstoet (V75-6), men denna gång från 20 meters tillägg.
- Hon var inte bra i somras och i efterhand tror vi att hon led av någon form av allergi. Då bestämde jag mig för att ha is i magen och träna rejält med tryckvagn för att bygga muskler. Sedan har tanken varit att formen ska komma så sakteliga för att vara på topp till juldagen. Nu får vi se om det har lyckats.
Är hon i samma slag som när hon vann förra året?
- Hon har inte varit det. I fjol var det lätt att sätta henne i form, då flöt allting på, men i år har det varit svårare och hon har varit upp och ner i prestationerna. Men sista månaden har jag lagt om träningen och tycker att jag fått ett bra svar. Hon gjorde ett bra lopp senast, tanken då var att formen skulle vara 80 procent. Målet är förstås att den ska vara 100 på söndag. Efter det har hon fått två lättare banjobb på isbanan på Umåker för att vänja sig och ska gå ett finslipande jobb där inne på torsdag. Vi kör mellan 1.22-1.25 med en snabb avslutning, min förhoppning är att det ska få henne i full form.
Just underlaget är kanske den faktor som talar allra mest för Twins Lily. Hästen är nämligen obesegrad i fyra starter på isen.
- Hon behöver rejält med fäste och det får hon verkligen med isbroddarna så visst är det en ett stort plus. Jag hoppas att vi kan hålla statistiken. Även om hon tagit sina flesta segrar från ledningen så har hon gjort flera bra lopp bakifrån när hon varit i ordning, och det tror jag som sagt med att hon ska vara nu.

Vill köra i ledningen
Bland motståndarna finns stallkamraten Love Bass, som vunnit 1 av 30 starter och på pappret borde vara chanslös i V75. Men…
- Jag vill faktiskt varna lite för henne, säger Lennartson och utvecklar:
- Det är en häst som jag egentligen har misslyckats totalt med för hon har alltid tränat riktigt bra, men är nervös av sig och har haft väldigt svårt att få till det på banan. Hon har dessutom haft problem med vänster bakben och tappat travet emellanåt, men nu hoppas jag att jag fått till henne. Jag körde ett jobb på rakbanan i skogen igår (måndag) och då kändes hon klockren. Hon ska med in till Umåker på torsdag för att finslipa balansen och faktum är hon gjorde några riktigt bra lopp på isbanan i fjol. Det vore intressant om hon kunde nå ledningen.
Hästen har aldrig gått i spets, vill ni köra där i så fall?
- Ja, absolut. Jag tror att hon skulle slappna av betydligt bättre i den positionen. Hon får lite för mycket att tänka på när hon springer inne i fält. När jag kört henne i spets i provlopp så har hon fungerat fint och svarat till slut. Det är klart att det är väldigt långsökt att hon ska vinna på V75, men når hon spets ser jag gärna att vi provar.

Slipar formen på julafton
Tredje hästen ut från stallet är miljonären Just Celebration som alltså svarat för utmärkta prestationer den här tävlingsdagen tre år i rad, men inte vunnit lopp sedan november i fjol och knappast lär tillhöra de mer betrodda i El Suecos Minneslopp (V75-3).
- Jag tycker att loppet senast var ett steg i rätt riktning och att han äntligen visade lite jäklar anamma i avslutningen. Det strulade från start och han gick faktiskt snabbast av alla över upploppet. Dessutom brukar han också få en extra kick av att tävla på isen och nu ska jag vässa formen lite extra hemma, det brukar han svara bra på.

Hur vässar du då?
- Vi kör tre-fyra korta snabba intervaller dagen innan. Det är inget man kan göra för ofta, då bränner man ut hästarna, så det gäller att välja sina slag och jag gör det bara en eller två gånger per år. Senast var när Micael Melander körde honom på Umåker i mars, men då blev det inte så lyckat eftersom hästen blev alldeles för pigg i ledningen och det blev för mycket över lång distans. Sedan har jag sparat både på det och på jänkarvagnen. Men nu åker vi ut en tur på julafton för att toppa upp honom.
Hur ser du på uppgiften?
- Motståndet är i alla fall enklare än i fjol och vi har ett bra läge. Han blir mer taggad och startsnabb när han går de här intervallerna och jag har inget emot om han skulle köras i ledningen, även om ryggen på Devils Tongue är ett bra alternativ. Sitter hästen i slagläge in på upploppet och så tror jag att han är långt framme.
Tror du att det kan bli seger på V75 för tredje juldagen i följd?
- Det är klart att det behövs en hel del tur, men jag har mina förhoppningar. Känslan är i alla fall att alla tre hästarna är redo att göra sina bästa prestationer för året, sedan får vi se om någon räcker hela vägen, säger Sören Lennartson.

Robin Johansson, Kanal 75

Publicerad fredag 22 december 2023. info@umaker.travsport.se