Ledaren: Gott Nytt År!

Här kommer Håkan Perssons ledartext till veckans travprogram inför Årspremiären på Umåker, söndag 8 januari (13.45).
"Då har vi bytt till en kalender som 2023 på omslaget. 365 oskrivna blad om vad som kommer att ske. Möjligheter. Utmaningar. Överraskningar. Medgångar. Motgångar. Vi kan i alla fall konstatera att vi avslutade 2022 med V75-seger för Twins Lily (Sören Lennartson) och ny kuskchampion i Samu Sundqvist."


Twins Lily
Det då fyraåriga stoet segrade i Vinterstoet inom V75®-kupongen under Winter Trot Classic. En ytterligare dimension i segern är storyn bakom hästen. Den startade med att Sören Lennartson köpte henne på en internetauktion i februari som tvååring för blott 15 000 kr. Sedermera köpte nuvarande ägargänget Team New Star hästen av Sören. Det blev seger som treåring och 2022 inleddes med ytterligare ett par segrar. Sedan blev det en liten svacka under sommaren, men hon kom tillbaka under hösten med seger i ett breddlopp på Umåker. Året fick sedan krönas med en V75®-seger värd 100 000 kr! Stort grattis till alla runt hästen och hyllningar kommer att ske efter lopp 3 idag!
Sören som skaffat sig en fin tradition med Winter Trot Classic-segrar. 2021 minns vi Just Celebration. Vem vinner Team Lennartson med 2023?

Emperor
Ett av ramloppen gick till hemmahästen Emperor (Lena Johansson) som tog andra raka. Jättekul att se hästen vara tillbaka i fina formen igen. Precis som med Twins Lily har ett snyggt tränarjobb betalat sig.

Champion Samu Sundqvist
Vår senaste A-tränare Samu Sundqvist har nu varit igång ett drygt år och redan första året kunde han bärga sitt första kuskchampionat på hemmabanan. Det kändes bra att han fick sätta dit en vinnare under Winter Trot Classic när han segrade i El Suecos Minneslopp. Extra kul att det var just bakom Selmer I.H. Dessa två har varandra mycket att tacka för respektive framgångsrika karriärer.

Hanna Olofsson och Lisa Gilljam
Som väntat höll Hanna Olofsson undan i tränarchampionatet. Hon inledde juldagen med att segra bakom Oak L.A., så var det avgjort direkt. Damklubbens Ungdomsserie gick till Lisa Gilljam som segrade med familjehästen Mr Birkenstock. Tidigare i serien har hon ytterligare en seger med honom, samt Casanova Sisu som också tränas av pappa Rolf.

Sport 2023
Några nyheter för 2023.
- Det blir inget dubbeltrav i maj. Damklubbens kväll med tillhörande storlopp kommer att flyttas till en annan dag.
- P21-loppen gör delvis comeback. Vi kör P21-lopp på tävlingsdagar som inte ligger i anslutning till breddlopp på Umåker eller våra grannbanor. Här testar vi att öka till 15 000 kr i förstapris.
- Prisbudgetförutsättningarna är ännu inte klara från centralt håll, men ambitionen är att försöka köra med 8 priser i loppen vissa tävlingsdagar.
- Några lopp som försvinner 2023 är Prix Umåker (3640m) och Speedrace (1140m).
Grunden till förändringarna sker till stor del från den stora enkät som våra licensinnehavare besvarade i höstas.
En annan förändring är att propositionsskrivningen från och med denna tävlingsdag sker centralt. Vi får hoppas att det slår väl ut för helheten.

Årets…
…främsta två- och fyrbenta 2022 ska hyllas, men det är ännu inte bestämt när och i vilken form det kommer att ske. Troligen går det ut en enkät till licensinnehavarna inom kort, där de får säga sitt i frågan.

Dagens tävlingar
Idag får vi bl.a. se läckre Klocksve Adrian som segrade senast i Ess Express lopp under Winter Trot Classic. Tränar gör Ralf Johansson från Lillpite som efter några segerlösa säsonger hittat en segerstaplare.
Kom ihåg att det brukar vara svårtippat denna tävlingsdag. Nästan alla hästar gör årsdebut och har dessutom blivit ett år äldre. Häpp!

Vi ses på Umåker!

Håkan Persson
Sportchef/Kommunikatör