Inför V75@ (dubbeljackpot): Pydin kan ta skalpen på Månlykke A.M. igen

Näst senast svarade han för en sensationell uppvisning och utklassade Månlykke A.M.
Efter den överlägsna segern är Pydin på nytt en stark utmanare till kallblodskungen i V75@ på Umåker.
– Det var häftigt att se när han lämnade Månlykke och de andra med sju, åtta längder. Han har fått ett perfekt utgångsläge och är en av de som kan vinna, säger tränaren Niclas Torstemo.


Pydin är som en familjemedlem har han tidigare beskrivas av familjen Torstemo som har fött upp och äger den trefaldige miljonären. Den elvaårige hingsten har haft en gedigen karriär sedan han inledde med starka säsonger som tre- och fyraåring. Då var han bland annat tvåa i det norska Derbyt.
– Han tjänade mycket pengar som tre- och fyraåring men sedan kom det några säsonger som var sämre. Hästen var lite ojämn då och tappade formen på höstkanten. Nu känns det som att han har blivit jämnare och mer stabil i sina prestationer. Det började redan i fjol höstas när vi ryckte skorna för första gången. Då fick han en växel till och nu har han gjort tio lopp i rad där han har varit riktigt bra varje gång. Jag tycker att han känns fräschare och mer alert nu gentemot tidigare, säger Niclas Torstemo.

”Han var otroligt fin”
Ett av sina bästa lopp i karriären gjorde Pydin under påskhelgen i Gävle där han på skärtorsdagen tvålade till självaste Månlykke A.M. i dennes årsdebut. Det var en riktig monsterprestation som Pydin svarade för när han lämnade sina konkurrenter rejält på efterkälken tillsammans med Tomas Pettersson. En synnerligen imponerade insats när hästen travade barfota runt om för första gången i år och vann på tiden 1.22,1/2160 meter.
– Det var häftigt att se när han lämnade Månlykke och flera andra bra hästar med sju, åtta längder. Han var otroligt fin då och det är inte så lätt att bara springa ifrån de andra hästarna med så pass stor marginal. Att han skulle utklassa de andra och vinna på det sättet var inget man kunde tro innan, säger Niclas.
I senaste starten blev Pydin tvåa bakom Bäcklös Uriel men gjorde ett bra lopp även då.
– Trots att han torskade till 1,50 senast så var han lite förlåten. Det väldigt långt fram till en väldigt bra häst som stack undan. Han fick helt enkelt aldrig tag i den som kom till ledningen och ryckte undan i sista sväng. Jag var fullt nöjd med min häst och han har känts jättefin i några lätta intervaller efter det. Nu har han startat så pass tätt så då blir det bara lugna jobb mellan loppen.

”Minst fem hästar har chansen”
På lördag är det dubbeljackpot på V75@ som avgörs på Umåker. En ensam vinnare kan ta hem 63 miljoner kronor enbart på sju rätt. För Hagmyren-tränaren Niclas Torstemo blir det en spännande eftermiddag där Pydin är den stora stjärnan i hans åtta hästar stora stall. Nu återstår det att se om han kan ta skallen på Månlykke A.M. på nytt. Spårlottningen blev till Pydins fördel som startar från spår två med Tomas Pettersson i sulkyn igen, medan Månlykke har spår sju bakom startbilen.
– Spår två är optimalt och den korta distansen är helt perfekt. Sedan är det väldigt bra motstånd och det är inte bara Månlykke A.M. emot. Jag tycker att det är minst fem hästar som har chansen att vinna loppet. Min häst är en av dem och det lär bli dagsform och positioner som kommer att avgöra.
– Pydin är väldigt allround och går både i ledningen och bakifrån. Han öppnar lite över medel från början utan att vara någon raket. Men annars är han som sagt väldigt komplett och det går att köra på lite olika vis.
– Det ska bli spännande och det är samma hästar som oftast möter varandra varje gång och de slår varandra hit och dit. Det finns ingen Järvsöfaks med längre som vinner varje gång, utan nu delar de på segrarna. Vi ändrar ingenting utan det blir barfota runt om igen och vanlig vagn, säger Niclas Torstemo.

Publicerad tisdag 9 maj 2023. info@umaker.travsport.se