Inför V75@ (dubbeljackpot): Wäjersten i hetluften

Sju hästar till start med flera hårt betrodda.
Daniel Wäjersten är en av nyckelpersonerna i lördagens miljonjakt.
- Chitchat och Heartbeat Thunder håller jag som hetast, tipsar Bergsåkertränaren.


är V75 drar norröver brukar Daniel Wäjersten vara i huvudrollen.
Lördagens dubbeljackpot på Umåker är inget undantag.
Först ut från stallet är segermaskinen 7 Chitchat (V75-7) som fick vidkännas karriärens fjärde förlust då han spurtade in som tvåa i första starten på tre månader.
- Han borde bli lite spänstigare med det loppet. Det känns väl allmänt positivt tycker jag, säger Wäjersten om hästen som startar från springspår, något han inte haft sedan tävlingsdebuten. Frågan är hur han kan utnyttja det?
- Det är ingen supersnabb häst, men han är inte dålig ut heller. Han lär säkert öppna medel för klassen, det tror jag. Vi får se hur det löser sig.
Hur ser du på att det är långt distans?
- Det känns som ett plus, det tycker jag.
Andra starten efter ännu längre uppehåll blir det för 3 Global Badman (V75-3) som från bakspår fick nöja sig med fjärdepriset. Den här gången drog han ett mer fördelaktigt starspår invändigt om förmodade favoriten 4 Brambling.
- Jag tyckte att han gjorde ett bra lopp, sedan är han alltid lite missgynnad av att hamna ute i spåren. Jag tyckte att han hade bra fart över mål. Han hade inte startat sedan oktober så med den piprensaren borde han vara förbättrad, säger Wäjersten vars häst är obesegrad i sju starter från ledningen.
- Han är rapp från början. Han är startsnabb för klassen. Sedan är det inte så lätt att ta längder på snabba hästar och likadant är det inte så lätt att ta en längd på honom. Det är klart att han borde kunna få en bra position.
Bra känsla på honom?
- Ja, jag tycker det.

”Mycket högre segerchans”-
I V75-4 väljer Wäjersten att köra 8 Kingslayer Pellini före 2 Heartbeat Thunder.
- När Mats vann med Heartbeat senast så känns det bra att han kör den och jag kör Kingslayer. Han var väldigt nöjd med hästen och ville gärna köra honom igen.
- Kingslayer känns ganska bra. Han står lite hårt inne i klassen, han är lite grön. Han gick precis över i förra loppet och det är alltid lite tufft att gå upp en klass, men han känns bra i träningen i alla fall.
Har inte Kingslayer kapacitet för att ha mer pengar på kontot?
- Jo, det har han. Han kvalade nästan in till kriteriet i fjol, så det är en kapabel häst.
Blir det barfota runt om?
- Om banan blir bra och värmningen är bra känns bra blir det så.
Är du rädd för stallkamraten och Mats E Djuse?
- Ja. Nu vet jag inte streckprocenten, men med tanke på startspåret så har Heartbeat en mycket högre segerchans än vad Kingslayer har.
Årsdebut handlar det om för stochampionatsvinnaren 15 Great Skills som ställs mot stallkamraterna 12 Invidia och 8 Havannah Line i V75-6.
- Det är tuffa förutsättningar med dubbla tillägg. Hon kommer att tävla med skor, öppet huvudlag och fast bomull. Hästen är väldigt bra, men det är tuffa förutsättningar den här gången. Jag känner mig ganska trygg i att ta ett sådant lopp. Då kan man välja taktik efter hur det känns när man är osäker på formen.
Hårt betrodd blir även Invidia som kommer från tre raka segrar.
- Hon har överraskat och varit väldigt bra varenda gång. Hon har fin form och gör bra lopp så det är klart att hon startar med vinstchans.
Är hon missgynnad av att tävla med vanlig sulky?
- Lite missgynnad. Hon höjde sig ett snäpp på jänkarvagnen.
Sist ut är 11 L.A.Boko som hunnit få tre lopp i kroppen efter vinterträningen och närmast kommer från en tredjeplats på V75.
- Han är lite missgynnad när han hamnar i de bakre regionerna, han ska helst ha tätkänning. Det är en väldigt bra häst, men lite sämre bakifrån. Eller när han inte är med i främre träffen när det ska avgöras. Det är ingen långspurtare.
Är toppformen nära?
- Han gjorde ett bra lopp senast. Det känns helt okej i träningen, han borde vara 90-95 procentig.

Publicerad fredag 12 maj 2023. info@umaker.travsport.se