Umåkermästaren 2024

Då är det dags för att anmäla till första försöken av Umåkermästaren 2024.
Därför kommer en påminnelse om det nya upplägget med en loppserie som avslutas med en final på Damklubbens kväll - fredagen den 26 april.


"Det inkom ett önskemål från Travhästägarna om att köra ett antal serielopp med finaler på Umåker. Jag tog idén och skissade på den utifrån deras förslag", skrev Håkan Persson i ledaren inför tävlingarna 15/12.

Håkan utvecklar:
Grundtanken är att försöka få fler startande på Umåker, även på de dagar som inte är våra större dagar. Det ska löna sig att starta på Umåker. Förhoppningsvis är detta något som ska tilltala våra hemmahästar i första hand, men givetvis är alla startande hästar - oavsett hemmabana - välkomna till Umåker.

Här kommer utförligare information om loppserien.

Klassindelning (OBS! Försök 2 kommer att gå 22/3.)

(OBS! Försök 2 kommer att gå 22/3.)

Umåkermästaren kommer att köras som en loppserie i tre klasser, med tre försök i varje klass. Dessa nio försök mynnar sedan ut i EN final som körs med samma upplägg som Umåkermästarens final har körts de senaste åren.

Exempelvis, Klass A kör sitt första försök för hästar med högst 100.000 kr. Till försök 2 höjs gränsen till högst 125.000 kr, för att samma hästar ska kunna starta även där. Vi fortsätter till försök 3 som i klass A körs för högst 150.000 kr.

Samtliga försök kommer att köras med autostart, medan finalen kommer att köras med voltstart (av naturliga anledningar). I varje klass blir det två försök över 2140m och ett över 1640m.

Finalen körs med de fem hästar från respektive klass med högst poäng från försöken och som startanmält sig till finalen. Där startar finalisterna från Klass A på 2140m, Klass B på 2160m och slutligen Klass C på 2180m.

Poängberäkning

Poängberäkningen i försöken. Seger ger 5p. En 2a eller 3e plats ger 4p. Placerar man sig 4a-8a får man 3p. (Det kommer att vara 8 priser i försöken och minst 8 priser i finalen.) Oplacerade hästar får 2p, medan diskvalificerade hästar får 0p.

Detta gör att det kommer att löna sig att starta i så många försökslopp som möjligt. En seger ger dig inte med garanti en finalplats. Aktuella poäng för klasserna kommer att redovisas på umaker.se under Sport -> Serier.

Frågor och svar

Om flera hästar hamnar på samma poäng i slutställningen, vem får starta i finalen?
- Då avgör aktuell startpoäng vid startanmälan till finalen mellan dessa hästar som är på samma poäng.

Vad händer om en häst gör starter på andra banor mellan försöken?
- Det kommer nog att vara rätt vanligt. Risken för dessa hästar är att de går ur klassen till nästa försök. De poäng som de har i respektive klass kan fortfarande tillgodoräknas för den klassen.

Om en häst startar i två olika klasser i försöken. Från vilken distans ska hästen starta i finalen?
- Häst som kvalificerat sig till final i två klasser, placeras på distansen för den högre klassen.

Om jag har en häst som kvalificerat sig till final, är den tvungen att starta i finalen?
- Nej, det är valfritt att anmäla till finalen. Då går platsen vidare till hästen med sjätte mest poäng, o.s.v.

Får den med högst poäng från försöken, välja spår i finalen?
- Nej, det är traditionell spårlottning i finalen. Det är inte tillåtet med spårförbehåll i finalen.

Varför är inte en seger direktkvalificerande till finalen?
- I denna serie prioriterar vi att få startande hästar i loppen. Det ska löna sig att starta på Umåker.

Vad blir det för förstapris i finalen?
- Det är ännu inte bestämt, eftersom vi inte fått förutsättningarna för prisbudgeten 2024. Ambitionen är att köra med 80 000 kronor i finalen. En liten symbolik i och med att Umåker firar 80 år under 2024.

Kommer denna serie att köras fler gånger under 2024?
- Om det faller väl ut, kommer vi i så fall att återkomma med ett liknande upplägg för varmbloden till hösten med varma hästägarekannan som final. Det blir troligen andra klassindelningar och till dess har vi också möjligheten att justera upplägget, om det skulle behövas.

Kommer något liknande för kallbloden?
- Om det blir lyckat med Umåkermästaren och upplägget kommer åter till varma hästägarekannan, är tanken att den kalla hästägarekannan kommer att bli en slags final som handicaplopp. Istället för en försökserie för kallbloden, är skissen att de kallblod som gjort flest starter på Umåker under året kommer att vara kvalificerade att delta i den kalla hästägarekannan då. Hästägarekannorna planeras att köras fredag 13 december 2024.

Avslutningsvis,
- Ett TACK till Travhästägarna som genom Mikael Melefors kom med grundidén!
- Kom ihåg att en del av detta ännu är i planeringsstadiet och kan komma att justeras. Uppgifterna som publiceras gällande propositioner på travsport.se är vad som slutligen kommer att gälla.

Håkan Persson