Inför V75® (jackpot): Kanske blir det Arpi som kutar best igen

Kallblodiga stoet Kuta Best var länge Lars-Erik Persson bästa på gården i byn Bösta.
Hösten 2022 fick amatören från Umåker ta över en skadad häst från Untersteiners i Halmstad och travlivet gick in i en annan dimension.
Arpi Broline har lekt sig till fem segrar och varit så gott som obrukad i loppen trots tunga löpningar och blir det stora hemmahoppet i V75.
– Det är stentufft motstånd på lördag men samtidigt vet vi inte vad Arpi kan heller eftersom han knappt dragit en pust efter loppen.


Lars-Erik Persson är pensionär sedan några år och har hästar som sin stora hobby.
I dag är han nästan professionell både som golfspelare och travtränare. Sysselsättningarna bildar i alla fall en heltid för ”Leppen” som han kallas i både golf- och travkretsarna i Umeå.
Golfkompisen och en av Lars-Eriks bästa vänner Gösta Burström är hästägare hos Johan och Peter Untersteiner i Halmstad sedan han för några år sedan blev erbjuden att köpa en lillebror till guldhästen Unico Broline.
Men någon flygande karriärstart blev det inte. Arpi Broline hade lite problem med aktionen och fick i början av fyraåringssäsongen en skada i en böjsena. Veterinären i Halmstad flaggade upp för en lång sjukskrivning.
Gösta valde att ta hem hästen till Umeå och låta kompisen sköta konvalescens och träning.
Ett fint drag har det visat sig. Tolv starter har slutat med fem segrar och två andraplatser.
– Leppen och Elisabet (frun) sköter honom så bra och det har ju lyckats över förväntan. Lars-Erik fick halva hästen mot att han tog emot honom i stallet och det har blivit som en saga helt enkelt. Vem kunde tro det här? Vi har en riktigt bra häst helt enkelt och det ska bli spännande att se hur långt han räcker på lördag, säger Gösta Burström (en hästägare i flytet som även är uppfödare och ägare till Willa Explosive hos Johan Untersteiner som slutade tvåa i Drottning Silvias Pokal i helgen).

Småsjunger i stallet
Karriärhöjdpunkten hägrar för Arpi Broline och tisdag och torsdag i V75-veckan går hästen finslipande intervaller tillsammans med husse Lars-Erik Persson.
Vi är med under tisdagen inne på Umåker och tränaren är mycket nöjd efteråt. Han småsjunger i stallet.
Hästen som ännu inte varit minsta tagen efter loppen trots dryga spår på vägen återhämtar sig direkt efter tisdagens jobb. En lugn häst på stallgången, åt det blygare hållet.
– Du skulle kunna gå under magen på hästen utan att han gjorde något, säger ägaren Gösta när han rullar ut träningssulkyn ur gäststallet på banan.
Inför lördagen har Umåker ordnat med bajamajor och utserveringar på publikplats. En förändring som sexårige Arpi Broline noterade direkt under träningspasset.
– Han blev lite pigg när han såg de där utedassen under första rundan – ja, han är klok den här, säger Lars-Erik och visar upp pulsklockan som tickar neråt en stund efter jobbet.

Norberg kör med två fingrar
Arpi Broline har inte fått något gratis på sina tolv starter i den nya regin. Startmomenten har varit hästens akilleshäl och körande Jan Norberg har bara låtit honom lunka iväg. Arpi har sedan reparerat med att kliva runt i spåren.
78-årige kuskprofilen Jan Norberg med runt 2500 segrar håller igång med lite löpkörning och har alltid kallat sig passagerare bakom lillstjärnan.
– Janne kör honom med ”två fingrar” i loppen brukar vi säga. Han är helt reglerbar och snäll men måste ju ha en jäkla motor helt enkelt. Springer och ser inte mycket ut för världen i loppen men älskar det här och på upploppet bara klipper han med öronen och trampar ifrån. Norberg gillar honom mycket. Om inte han trott att hästen skulle duga i klass I hade vi aldrig startat honom. Visst vill både Gösta och jag starta på V75 och har varit sugna. Men samtidigt ska allt ske på hästens villkor, säger Leppen.

Talar varmt om Kuta
Lars-Erik och Elisabet bor i byn Bösta en mil söder om centrala Umeå. Hästarna i stallet där har aldrig varit dyra i inköp och fjärde- och femteplatser på banorna i norr har känts som segrar.
Bästa hästen i Bösta så här långt har varit Kuta Best. Det kallblodiga stoet tog lätt till galopp på sin tid och var ”lite egen”. Lars-Erik Persson pratar gott och länge om hästen och får det att låta som att Kuta var en stjärna hon också.
En koll i statistiken: två segrar på 55 starter och 109 000 kronor intjänat.
– Hon var aldrig falsk mot mig men mot andra som skulle bestämma över henne. Hon ville sköta sig själv och gav man bara fan i att röra henne första varvet gjorde hon ofta bra lopp, säger pensionären Persson, tidigare förman vid Volvo Lastvagnar i Umeå.
Körlicens skaffade han vid 45 års ålder och har kört tolv lopp. Amatören Leif T Dahlberg blev till slut kusken som lyckades lotsa Kuta Best först i mål. Ett tag hade hon två raka segrar.

Fina täcket på lördag
Täcket Kuta fick som månadens häst på Umåker i oktober 2004 läggs på Arpi Broline när hästen duschats av och ska lastas för att åka hem till Bösta igen.
Veckans stora hemmahopp i V75 korades till "Årets äldre varmblod" på banan under fjolåret. Segertäcket från en tilldragelse som månadens häst från fjolåret åker på under lördagen när det ska vara lite finare på stallbacken.
– Vi är små amatörer som kämpat hela livet och varit nöjda med en femte-sjätteplats. När Arpi började vinna var vi glada över att ta våra första segrar hemma på Umåker på 21 år och sedan har det bara fortsatt. Han går med vanlig vagn, öppet huvudlag och med bomull i öronen som vanlig. Men nu tänker vi köra honom barfota för första gången på lördag. Även det har jag hört med Norberg om som fått godkänna det. Det kan bli ”för bra” och galopp men låt oss hoppas, säger Leppen och ser för första gången lite allvarlig ut under intervjun.
Klass I-försöket håller toppklass.Timo Nurmos Mellby Knekt blir favorit och skuggas av Fredrik B Larssons Portofino, Petri Salmelas Jamie Sisu och amatörtränade Soccerbox från Skellefteå med fem raka segrar.
Arpi Broline är lite ”uppanmäld” som det heter men räknas som en storfidus i loppet.
– Jag säger som jag sagt till alla att får han ett bra lopp kan det spänna alltifrån en seger till en sjätteplats. Vi vet inte hur bra han är. Bara att få fara ut och värma hästen och känna att man har lite chans i V75 slår allt. Både Elisabet och jag känner att han har gjort så mycket för oss redan att det bara är en bonus resten om han håller ihop. Tänker man så blir det mindre nervöst, säger tränaren.
Kanske bli det Arpi Broline som kutar best även den här gången?

Mikael Wikner, Kanal 75

Publicerad onsdag 8 maj 2024. info@umaker.travsport.se