Ledaren: Jo-Jo-Joviality!

Håkan Perssons ledare till travprogrammet inför våra STL-tävlingar på lördag:
Vi har högklassiga tävlingar framför oss, men en personlig favorit som kittlar lite extra är Derbyvinnande stoet Joviality.
Flera otroligt starka startlistor och det klart att detta är årets höjdpunkt på Umåker-ovalen.
Spelmässigt kryddas V75-kupongen med en jackpot där det beräknas ligga c:a 44 miljoner kronor i sjurättspotten.


Joviality
Stoet har en unik karriär. Den inleddes i Nordamerika som tvååring med att vinna bl.a. Breeders Crown. Tjejen stångades som treåring med grabbarna och segrade i Yonkers Trot. Ny fight med killarna i Hambletonian Stakes och där var hon tvåa bakom tidernas största skräll i loppets historia, Cool Papa Bell. Joviality som är svenskfödd kom till Sverige och Sabine Kagebrant som fyraåring. Det blev seger i bl.a. Drottning Silvias Pokal och inte minst togs fighten med grabbarna igen i Svenskt Travderby. Vilket slutade med Derbyseger och fyra nya miljoner in på kontot! Joviality utsågs efter säsongen till Årets Sto, Årets Fyraåring och Årets Häst! Stoet startade i Prix d’Amerique i januari där det blev en meriterande tredjeplats. Nu är Joviality inbjuden till Elitloppet och Sveriges vinstrikaste sto genom tiderna kommer till oss på Umåker för ett mycket spännande genrep. Tacksamhet till kretsen kring hästen! Välkommen!

Berth Johanssons Memorial – Ramirent
Precis som förra året får vi i år höga toppar, men låg kvantitet. Joviality är redan nämnd, men Daniel Redéns duo Bengan (Kriterietvåa) och Ante La Roque (Kriterietrea) är givetvis av hög kvalité. Daniel Wäjersten kommer med miljonären Night Art och från Boden kommer Madelene Wikstén med sin Infinite Mass.

UM Fastigheter Guldbjörken
Daniel Wäjersten segrade förra året med Global Badman. I år heter hans vapen Borups Victory som närmast kommer från finsk storloppsseger i Seinäjoki Race. Hästen som bl.a. delägs av hockeyikonen Mats Sundin. Motstånd saknas inte. Förra året såg vi Castor the Star utmana Francesco Zet i Berth Johanssons Memorial. Förra årets Elitloppshäst Brother Bill. Vinterns ”Guldföljetong” Axel Ruda har siktats mot detta och ska vara med för att stångas här. Daniel Redén kommer med Indy Rock som är tillbaka i Sverige efter en vinter i Frankrike. Här blir det race!

INAB Vårbjörken
Vilket race! Titelförsvararen B.W.Sture. Svenske Mästaren Järvsöodin. Norske Troll Solen. Finske Stallone. Tjomsland-duon Grislefaksen G.L. och Philip Ess. Då har jag inte ens nämnt ”3000-poängarna” Bäcklös Uriel och Tekno Jerven! Det lär bli åka av i detta sprinterlopp där det även står en fribiljett till Elitkampen – Jim Fricks lopp på spel. Vem tar den blåa biljetten och en plats i miljonloppet på Solvalla under Elitloppssöndagen? Gåshud!

Välkommen Kolgjinis
Jägersrotränaren Adrian Kolgjini skickar för första gången hästar till Umåker från släkten Kolgjini. Stallet kommer med Luxury River i Vincenens Stolopp och Lippi i treåringsloppet, men det blir lillebror Dante som greppar tömmarna. Vi har gjort några försök att få deras far Lutfi att besöka Umåker med sina hästar, men han gjorde i alla fall ett minnesvärt besök som föreläsare år 2007. (Föreläsningen finns i fyra delar på Umåkers Youtube.)

Queen Belina
Jörgen Westholms fina femåriga sto förtjänar ett eget omnämnande. Hon hade mycket väl kunnat starta i Berth Johanssons Memorial och utmana Joviality, men Westholm valde Vincennes Stolopp istället. Meritlistan går inte av för hackor! Dubbla segrar i Breeders’ Crown, tredjeplats i Svenskt Trav-Oaks och en fjärdeplats i Derbystoet. Över fem miljoner kronor intjänat och här startar hon ensam från dubbla tillägg.

Hemmahästar
Vi har tre hemmahästar inom V75-kupongen som vi önskar extra lycka till. I Silverdivisionen kommer duon Just Celebration (Sören Lennartson) och Rossi Palema (Thule Jonsson) ut. Sedan har vi i Klass I, Arpi Broline (Lars-Erik Persson) som vanligt med Janne Norberg i sulkyn. 
Passar på att skicka ett grattis till delägaren Gösta Burström, vars Willa Explosive tog en meriterande andraplats i Drottning Silvias Pokal. Dessutom är Gösta uppfödare till det fyraåriga stoet.

Jackpot
Förra V75-omgången på Åby genererade en jackpot, eftersom det blev för låg utdelning på fem rätt. En del av den jackpoten kommer till oss på Umåker och ATG beräknar att det ska finnas c:a 44 miljoner kronor i veckans sjurättspott. En bra krydda för den spelintresserade. Vi säljer butiksandelar via atg.se. QR-kod finns i travprogrammet.

After Trav och Novas Inn
I år är det Novas Inn som sköter servering av mat och dryck i vårt restaurangtält. En annan nyhet är att vi i år kör igång med ”After Trav” i samma tält när sista loppet gått i mål. Fri entré och vi fyller tältet så länge det finns platser kvar. Från scenen blir det livemusik av Ellinor Springstrike & Gareth Nugent med band. Vi hoppas att det ska bli en härlig krydda till evenemanget!

Öppet hus på Travskolan
Välkommen till Travskolan Stall 10B och deras öppet hus idag. Där blir det tipspromenad med goodiebags och även fiskdamm. I anslutning till travskolan kommer det även att vara barnaktiviteter i form av ponnyridning/körning och hoppborg.

Samarbetspartners
Vi har redan nämnt trion samarbetspartner i vår tre största lopp, UM Fastigheter Guldbjörken, Berth Johanssons Memorial – Ramirent och INAB Vårbjörken. Otroligt viktiga stöttepelare för vår verksamhet. Vi har även med oss Ford Carstedts i Vincennes Stolopp. De har vinnarbilen som transporterar vinnare mellan stallområdet och vinnarcirkeln. Stabila och återkommande samarbetspartners är Åbyns Bygg, Torbjörn Sundhs Entreprenad, Norrmaskiner, Fronta, Lundquists Måleri, Bygma, Umeå Måleri, Elgruppen och Stora Coop Ersboda. 
Tack för ert stöd och hjärtligt välkomna till dagens tävlingar!

Nu är det dukat för Travfest. För er som har möjlighet, går det gratis buss från Norrlandsoperan. Välkommen till Umåker!

Håkan Persson
Sportchef/Kommunikatör, Umåker