Sportkrönika av Håkan Persson

Nu har vi avklarat vår största tävlingsdag för året, men även Elitloppshelgen. Vilka fantastiska prestationer vi fick se! Här på Umåker fick vi uppleva två Elitloppshästar som segrade i varsitt lopp, samt två Elitkampenhästar. Jättekul med Borpus Victorys andraplats i Elitloppet! Vi har väldigt många godbitar kvar på Umåker under 2024. Här kommer en krönika med sportsligt fokus inför våra återkommande tävlingsdagar, men framför allt om effekten av att hästarna skulle kunna starta mer frekvent.


Effekterna av att starta mer frekvent
Vid årsmötet i travsällskapet gästades vi av Mattias Stenby som delvis förklarade tävlingsplaneringen och propositionsskrivandet, men också vilka effekter som det får av att starta befintliga hästar lite oftare. Givetvis ska hästarna vara i tävlingsmässigt skick när de startar. Djurskyddet är alltid primärt.

Om varje häst i träning på Umåker skulle göra EN start mer per år (oavsett svensk travbana), skulle det innebära att Umåker ökar värdet när tävlingsdagarna ska fördelas med 1,5 tävlingsdagar per år. Ni fattar, två starter mer = tre tävlingsdagar, o.s.v.

Det är bekant att startlistorna på många håll i landet blivit tunnare senaste åren och visst är det en naturlig följd av att färre hästar föds, samt att det är färre aktiva licenser och färre hästar i träning. Effekten av detta har blivit ännu påtagligare av att hästarna i snitt också gör färre starter per år.

Om varannan häst som startar i Sverige skulle göra en start till per år, skulle det motsvara 50 tävlingsdagar!

Välfyllda startlistor är ur ett spelperspektiv viktigt för att bibehålla spelomsättningen, vilket i sin tur är motorn för att kunna bibehålla prispengarna. Färre hästar i loppet gör att det är färre spelobjekt och mindre intressant för spelarna. 

En annan effekt av att starta mer är incitamentspengar till din travbana. Pengar som behövs för att driva travbanan. Anslagen för Umåker (och de flesta travbanorna) minskade kraftigt till 2024 pga det sparkrav som kom från centralt håll. I kronor för Umåker handlar det om ca 900 000 kr.

Banorna får incitament från Svensk Travsport för varje start som en häst uppstallad i Umåkers region gör, samt för varje start som en häst ägd i Umåkers region gör. Grovt förenklat handlar det om c:a 1 000 kr/start för vart hästen är uppstallad och c:a 500 kr/start om den är ägd runt Umåker. Så en häst i träning på Umåker med en ägare från Umeå genererar 1 500 kr/start till Umåker. Viktiga pengar för att kunna driva anläggningen med allt vad det innebär från banor och underhåll till administration.

Umåkermästaren 2024
Vi testade som bekant ett nytt upplägg för Umåkermästaren i år. Vi körde försök för tre olika klasser och tre försök för respektive klass. Poängskalan var lagd, just för att det skulle stimulera att starta i flera/alla försök för att säkra sin finalplats och chansen att tävla om förstapriset på 80 000 kr.

Försöken lades på tävlingsdagar som i huvudsak brukar tilldra sig mer lokalt startande och möjligheten att ge dessa chansen att få tävla om bättre prispengar.

Vi tycker att försöket föll ut väl och kommer att göra ett liknande upplägg till hösten för hästägarkannan för varmbloden. Tre försök i tre klasser och final den 13 december med 80 000 kr till vinnaren.

För kallblodens hästägarkanna gör vi så att, flest starter på Umåker under 2024 kommer att vara kvalificerande för finalen den 13 december med 80 000 kr till vinnaren. Här kommer finalen att köras som ett handicap-lopp.

Umåker Cup 2024
Nytt upplägg i år! Det kommer att köras tre försök i samband med breddloppen, tisdag 17 september. Som vanligt för breddloppen är det högst 500 startpoäng och de ska köras av kuskar med högst 150 starter under 2023, men vi lägger till att loppet är för kuskar med B- eller K-licens.

Vi laddar sedan för en final fredag 27 september med 50 000 kr i förstapris för de främst placerade från försöken. (Inget krav att de fem främsta skall starta i finalen, om någon av dessa direktkvalificerade inte anmäls går chansen vidare till nästa häst, o.s.v.) Fem hästar från varje försök startar från tre olika distanser i finalen. Kusk-kravet hänger med till finalen, B- eller K-licens och högst 150 starter föregående år. Finalen har sedvanlig spårlottning och inga spårförbehåll. Dessutom kommer vi att ha en rejäl pokal som hederspris.

Kvarvarande tävlingsdagar 2024

Söndag 16 juni
Familjedagen med breddtrav. Precis som förra året hoppas vi på många besökare denna dag när vi laddat med aktiviteter på publikplats. Bl.a. kommer barnartisten ”Grannen Måns” och uppträder. Denna dag kommer vi även att köra Gunnar Lindgrens lopp för kuskar som aldrig segrat i sulkylopp där Västerbottningen skänker ett presentkort på en klocka till segrande körsven.

Fredag 9 augusti
Den dagen som vi skapat tradition av att köra Golf i hästväg, men som byggts på med Norrländska Elitstoet och numera även Hot’n Cold. Den dagen har vi dessutom valt att stärka upp prispengarna. Det blir minst 30 000 kr i förstapris och 8 priser i varje lopp.

Tisdag 17 september
En breddloppsdag på en tisdag, men vi har ändå valt att krydda den med ett nytt upplägg med försök till Umåker Cup. Det kommer att bli tre försök i olika klassser – med en final tio dagar senare där vinnaren belönas med 50 000 kr och en stor pokal. Breddloppshästar som får chansen att tävla om 50 000 kr lär vara unikt.

Fredag 27 september
Då kör vi V86 Xpress, men också som redan nämnt final i Umåker Cup. Den kvällen har vi fyra lopp med 60 000 kr i förstapris. Totalt nio lopp och minst 40 000 kr i förstapris i varje lopp. Denna fredag kommer vi att satsa lite extra även publikt och hoppas på välfylld Travrestaurang.

Fredag 11 oktober
Försöksdagen. Vi kommer att köra Norrlands Elitserie försök för kallblod (3- och 4-åringar) och tre försök till Hästägarkannan för varmblod. Planen är att lägga till ett extra lopp och köra 9 race istället för 8. Vi kör också 8 priser i samtliga lopp denna kväll.

Söndag 27 oktober
En så kallad ”GrandSlam 75®” och då är det som alltid lite bättre pengar att köra om. Totalt 10 lopp, men vi kommer att ha 8 lopp med minst 35 000 kr i förstapris.

Fredag 8 november
Ett lunchtrav där vi kommer att lägga andra försöksomgången till ”Varma hästägarkannan”. Om prisbudgeten tillåter, kommer vi att försöka lägga in även ett 9:e lopp den dagen. (Normalt sett åtta lopp på lunchen.)

Fredag 15 november
Kallblodsfinaler i Norrlands Elitserie! Fyra lopp med 100 000 kr i förstapris för våra kalla vänner. Den dagen kommer vi även att köra ”Umåkers Treåringselit” som tidigare har legat på Damklubbens Kväll. Vi lägger till tredje och sista försöksomgången till ”Varma hästägarkannan” också.

Söndag 24 november
En breddloppsdag som i nuläget inte har något speciellt tema.

Fredag 13 december
Luciadagen! Vi kommer att köra hästägarkannorna och det är budgeterat med 80 000 kr i förstapris i respektive kanna. Varmbloden har fått kvalificera sig via tre olika klasser som kört tre försök vardera. Kallbloden kvalificerar sig via ”flest starter på Umåker 2024” och sedan blir det ett handicap-lopp för dessa. Dagen blir också lite "inför Winter Trot Classic".
Om det finns utrymme kvar i prisbudgeten försöker vi peta in ett extra lopp denna kväll, så det blir 9 istället för 8 race.
Förhoppningen är att det ska vara julbord på Travrestaurangen med extra trevligheter för besökarna. Några lopp kommer också att rubriksättas med lite Luciatema.

Onsdag 25 december
Juldagen med Winter Trot Classic! Sju lopp med 100 000 kr i förstapris och 8 priser. Sedan blir det ett lopp med minst 50 000 kr och fyra lopp med minst 30 000 kr. Finns det pengar över i prisbudgeten, så kan något/några lopp höjas denna tävlingsdag.

Reserverar mig för att det kan bli förändringar under vägen, men ovanstående är utgångsplanen som vi försöker hålla.

Håkan Persson
Sportchef/Kommunikatör

Publicerad onsdag 29 maj 2024. info@umaker.travsport.se