Foto: Ola Westerberg, TR Bild

Att äga travhäst

Hästägande handlar om drömmar – oavsett om du äger en andel i en häst eller har en alldeles egen travhäst. Alla hästägare förenas i drömmen om att få se sin häst på tävlingsbanan, drömmen om att någon gång få äga en vinnare.


Att få se den egna hästen på travbanan är definitivt något utöver det vanliga. Oavsett loppets utgång har du som ägare berikats med en stark upplevelse.

Trav är samtidigt en sport som handlar om mycket mer än bara tävling och pengar. Tiden med hästen i stallet eller tiden som kretsen kring hästen spenderar tillsammans ger spänning, avkoppling från vardagen och social samhörighet med andra travintresserade. Just samvaron kring hästen är för många en av de främsta drivkrafterna i travhästägandet.

Ägarformer

Det finns många modeller att välja mellan när det kommer till att äga en travhäst. Allt fler travhästar ägs av olika typer av andelsbolag, vissa med koncept som bygger på att du som andelsägare ska ha mer tid för hästen och slippa administrationen kring ägarskapet. Du kan naturligtvis också äga hästen som privatperson eller till exempel via ett eget bolag.

De senaste åren har det dessutom uppkommit flera populära paketalternativ, bland annat Umåkers egna Kallsvenskan (ligger vilande 2016) och succén Rikstravet som återuppstår som SHL-travet.

Har du frågor kring hästägande?

Funderar du på att bli hästägare och vill ha tips om hur du ska gå till väga? Kontakta Umåkers hästägaransvarige Håkan Persson på hakan.persson@umaker.travsport.se.

Du kan också läsa mer på Svensk Travsports webbplats. Länk hittar du här nedanför.


info@umaker.travsport.se